Astmę zdiagnozowano u mnie, gdy miałam około 20 lat. Przez całe dzieciństwo dostawałam świszczącego oddechu przy każdej aktywności fizycznej, ale moi rodzice sądzili, że to alergia. Kiedy miałam dwadzieścia kilka lat, musiałam dobiec na wizytę, ponieważ zepsuł mi się samochód. Lekarz usłyszał świsty, stwierdził astmę, co miało dla mnie sens, i przepisał Nebbud do kontrolowania choroby oraz Bricanyl na napady.
Nebbud stosuję już od około 20 lat. Nigdy nie miałam wrażenia, że szczególnie dobrze kontroluje moją łagodną astmę, ale przyjmowałam go, ponieważ tak zalecono. Z biegiem lat pojawiły się u mnie inne problemy zdrowotne, które przypisywałam starzeniu się, ale teraz zastanawiam się, czy nie są związane z Nebbudem.
Rozwinął się u mnie bardzo silny refluks, niezależnie od tego, co jem, dlatego obecnie przyjmuję inhibitor pompy protonowej. Jestem ciągle zmęczona, a najgorszym problemem, trwającym od tylu lat, że nie pamiętam już, kiedy czułam się dobrze, jest przewlekła biegunka. Była tak nasilona, że poprosiłam nawet o kolonoskopię, aby sprawdzić, czy nie mam raka jelita grubego. Badanie niczego nie wykazało, a specjalista zalecił mi jedynie spożywanie większej ilości błonnika.
To nie pomogło, podobnie jak probiotyki. W ubiegłym roku pojawiło się u mnie także zapalenie uchyłków. Teraz zastanawiam się, czy wszystkie te problemy mogą być związane z Nebbudem, i nie zamierzam przyjąć już ani jednej dawki. Nigdy wcześniej nie przyszło mi do głowy, że moje dolegliwości mogą być skutkiem stosowanego leku, ponieważ żyję z nimi już od bardzo dawna.