Opinie Nebbud

Jak oceniacie efekty stosowania Nebbud i czy doświadczyliście jakichś skutków ubocznych? Wasze opinie mogą okazać się cennym wsparciem dla osób zmagających się z astmą lub POChP, które rozważają stosowanie tego leku wziewnego – każda historia ma znaczenie!

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Przepisano mi Nebbud, który mieszam z solą fizjologiczną i stosuję do płukania nosa z powodu polipów, z którymi zmagam się od 24 lat. Używam go już od około 6 lat, dwa razy dziennie, w maksymalnej dawce. Pomógł na polipy, ale w pewnym momencie przestał wystarczać i dwa razy w roku muszę stosować Prednizon. Ostatnio zauważam niepokojące skutki uboczne: zmęczenie, niewyjaśnioną utratę masy ciała, bóle całego ciała bez wyraźnej przyczyny, wahania nastroju i depresję. Nie wiedziałam, co je powoduje, ale po przeczytaniu o skutkach długotrwałego stosowania wszystko zaczęło mieć sens. Możliwe, że doszło u mnie do niedoczynności nadnerczy, dlatego zamierzam zbadać poziom hormonów. Moim zdaniem długotrwałe stosowanie nie jest tego warte, dlatego chcę stopniowo odstawić Nebbud i poszukać czegoś mniej obciążającego dla zdrowia.

Astmę zdiagnozowano u mnie, gdy miałam około 20 lat. Przez całe dzieciństwo dostawałam świszczącego oddechu przy każdej aktywności fizycznej, ale moi rodzice sądzili, że to alergia. Kiedy miałam dwadzieścia kilka lat, musiałam dobiec na wizytę, ponieważ zepsuł mi się samochód. Lekarz usłyszał świsty, stwierdził astmę, co miało dla mnie sens, i przepisał Nebbud do kontrolowania choroby oraz Bricanyl na napady.

Nebbud stosuję już od około 20 lat. Nigdy nie miałam wrażenia, że szczególnie dobrze kontroluje moją łagodną astmę, ale przyjmowałam go, ponieważ tak zalecono. Z biegiem lat pojawiły się u mnie inne problemy zdrowotne, które przypisywałam starzeniu się, ale teraz zastanawiam się, czy nie są związane z Nebbudem.

Rozwinął się u mnie bardzo silny refluks, niezależnie od tego, co jem, dlatego obecnie przyjmuję inhibitor pompy protonowej. Jestem ciągle zmęczona, a najgorszym problemem, trwającym od tylu lat, że nie pamiętam już, kiedy czułam się dobrze, jest przewlekła biegunka. Była tak nasilona, że poprosiłam nawet o kolonoskopię, aby sprawdzić, czy nie mam raka jelita grubego. Badanie niczego nie wykazało, a specjalista zalecił mi jedynie spożywanie większej ilości błonnika.

To nie pomogło, podobnie jak probiotyki. W ubiegłym roku pojawiło się u mnie także zapalenie uchyłków. Teraz zastanawiam się, czy wszystkie te problemy mogą być związane z Nebbudem, i nie zamierzam przyjąć już ani jednej dawki. Nigdy wcześniej nie przyszło mi do głowy, że moje dolegliwości mogą być skutkiem stosowanego leku, ponieważ żyję z nimi już od bardzo dawna.

Stosuję Nebbud od kilku lat i dzięki niemu udaje mi się utrzymać astmę pod kontrolą, podczas gdy inne leki wcześniej nie przynosiły wystarczającego efektu. Mam jednak działania niepożądane, takie jak suchość w ustach, łatwe powstawanie siniaków oraz większa podatność na infekcje – choruję częściej niż przed rozpoczęciem leczenia. Mimo to wolę te skutki uboczne niż regularne napady astmy, które wcześniej bardzo utrudniały mi funkcjonowanie. Na zdjęciu dołączam opakowanie Nebbudu 0,5 mg/ml, którego używam do nebulizacji.

Stosuję Nebbud przy sporadycznych zaostrzeniach astmy, które ostatnio są dość silne. W moim przypadku działa znacznie skuteczniej niż inhalacje z salbutamolu. Zauważyłam wyraźny wzrost apetytu, ale nie przytyłam, prawdopodobnie dlatego, że dość regularnie ćwiczę. Pojawiają się u mnie również przypadkowe bóle stawów, głównie kostki i barku. Najbardziej dokuczliwe jest jednak zmęczenie. Mimo tych działań niepożądanych zdecydowanie wolę Nebbud niż salbutamol, ponieważ znacznie skuteczniej łagodzi ucisk w klatce piersiowej i skurcz oskrzeli niż inne metody leczenia, których próbowałam.

Moja 2-letnia wnuczka stosuje Nebbud od roku i trzech miesięcy, a mimo to nadal mniej więcej co dwa tygodnie musimy jeździć z nią do lekarza. Znacznie częściej podajemy jej salbutamol niż Nebbud. Zwykle razem z salbutamolem dostaje również prednizon, a później i tak ponownie trafiamy do lekarza, gdzie często przepisywany jest antybiotyk, po którym ustępują także objawy przypominające zaostrzenie astmy. Przeważnie choruje przez dwa tygodnie w każdym miesiącu. W jej przypadku Nebbud zupełnie nie kontroluje astmy.