Objawy mogące wskazywać na tworzenie się zakrzepów to między innymi nagłe obrzęki, ból, zaczerwienienie lub uczucie ciepła w kończynach. Jest to bezpośredni efekt wznowienia naturalnej aktywności krzepnięcia krwi, która była tłumiona przez leczenie Xarelto.
Moja babcia od kilku lat była leczona Xarelto z powodu przewlekłej fibrilacji przedsionków. Niedawno, jej lekarz zdecydował o odstawieniu leku z uwagi na poprawę jej stanu zdrowia i planuje wprowadzenie mniej intensywnej terapii. Zastanawiamy się, czy mogą pojawić się jakieś objawy po odstawieniu Xarelto, na które powinniśmy szczególnie uważać? Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia?
Po pierwsze, jednym z najczęstszych objawów, które mogą wystąpić po odstawieniu Xarelto, jest zwiększone ryzyko tworzenia się zakrzepów krwi. Moja babcia początkowo doświadczyła lekkiego obrzęku nóg i uczucia ciężkości, co nas bardzo zaniepokoiło. Okazało się, że to były początkowe oznaki, że jej ciało adaptuje się do braku leku przeciwzakrzepowego. Szybko skontaktowaliśmy się z lekarzem, który monitorował sytuację i na szczęście udało się uniknąć poważniejszych komplikacji.
Ponadto, warto zwrócić uwagę na wszelkie nowe lub niezwykłe objawy, takie jak ból, zaczerwienienie w okolicach nóg, trudności z oddychaniem czy nadmierne siniaczenie. Te symptomy mogą być sygnałem, że coś nie jest w porządku. W przypadku mojej babci, lekarz zalecił dodatkowe badania krwi, aby sprawdzić jej stan po odstawieniu Xarelto.
Co ważne, każdy przypadek jest inny, więc ważne jest, aby ścisłe monitorowanie stanu zdrowia Twojej babci było kontynuowane. Regularne wizyty u lekarza i być może dostosowanie dawek nowych leków lub wprowadzenie innych środków zapobiegawczych mogą być niezbędne, aby zapewnić jej jak najlepsze warunki zdrowotne po zmianie terapii.