Bóle nóg po Xarelto

Bóle nóg po Xarelto mogą wynikać z działań niepożądanych leku, takich jak krwawienia wewnętrzne, obrzęki czy zaburzenia krążenia. Wystąpienie takich objawów wymaga pilnej konsultacji z lekarzem, aby określić ich przyczynę i dostosować leczenie.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/xarelto/bole-nog-po-xarelto

Mam 72 lata i od kilku miesięcy biorę Xarelto 20 mg z powodu migotania przedsionków. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że bolą mnie nogi, szczególnie pod koniec dnia. Czuję, jakby były ciężkie, a czasem miewam obrzęki w okolicach kostek. Zastanawiam się, czy to może być związane z Xarelto. Czy ktoś z Was miał podobne objawy? Jak sobie z tym radzicie? Z góry dziękuję za odpowiedzi!

U mnie Xarelto było włączone po zakrzepicy żył głębokich. Po kilku tygodniach brania dalej czułem bóle nóg, głównie łydki i okolice kostek. Najbardziej wieczorem, po całym dniu. To było takie uczucie ciężkości, ciągnięcia i rozpierania, a nie ostry ból. Na początku mocno mnie to martwiło, bo skoro biorę lek przeciwzakrzepowy, to myślałem, że noga powinna szybko przestać dawać znać. Dopiero później zrozumiałem, że po zakrzepicy noga może jeszcze długo pobolewać, a sam ból nie musi od razu oznaczać, że Xarelto szkodzi albo że dzieje się coś groźnego.

Dla spokoju zrobiłem USG Doppler, bo miałem też drobne siniaki bez większego powodu i ciągle się nakręcałem. Badanie wyszło dobrze, ale psychicznie bardzo mi pomogło. Przestałem codziennie sprawdzać łydkę, czy jest cieplejsza, większa albo bardziej twarda. U mnie bóle były bardziej związane z krążeniem, obrzękami i tym, że za długo siedziałem albo stałem w jednym miejscu.

Najbardziej pomagało mi podnoszenie nóg wieczorem, krótkie spacery w ciągu dnia i unikanie długiego stania. Jak siedziałem przy biurku, to co jakiś czas wstawałem, przechodziłem się po mieszkaniu albo ruszałem stopami. Niby proste rzeczy, ale u mnie robiły różnicę. W cieplejsze dni pomagały też chłodne okłady na kostki, szczególnie gdy nogi były ciężkie i lekko spuchnięte.

Na ból nie brałem ibuprofenu, ketonalu ani naproksenu, bo przy Xarelto bałem się ryzyka krwawień. Jak już naprawdę musiałem coś wziąć, to raczej paracetamol. Poza tym bardziej patrzyłem na objawy alarmowe: czy jedna noga mocno puchnie, czy łydka robi się czerwona, gorąca, twarda, czy ból nagle narasta, albo czy dochodzi duszność, ból w klatce czy dziwne krwawienia. Wtedy nie ma co czekać.

U mnie skończyło się tak, że ból nóg z czasem się uspokoił, a ja nauczyłem się odróżniać zwykłą ciężkość nóg od czegoś bardziej podejrzanego. Moim zdaniem nie warto od razu panikować, ale też nie warto tego olewać. Najlepiej obserwować, kiedy boli, czy jedna noga czy obie, czy jest obrzęk i czy ból nasila się po staniu albo siedzeniu. Przy takim leku człowiek na początku analizuje wszystko, ale z czasem da się z tym normalnie funkcjonować.