Też miałem podobne obawy przy Xarelto, dlatego rozumiem, czemu pytasz. Wrzucam zdjęcie mojego opakowania i fragment ulotki, bo właśnie przy okazji czytania wskazań zacząłem się zastanawiać, czy ten lek może mieć jakiś wpływ na ciśnienie. Na ulotce widać, że Xarelto jest lekiem przeciwzakrzepowym, stosowanym m.in. przy ryzyku udaru, zakrzepicy żył głębokich czy zatorowości płucnej, ale nie jest to typowy lek na ciśnienie.
U mnie po rozpoczęciu brania Xarelto pojawiły się różne dziwne odczucia i od razu zacząłem wszystko łączyć z tabletkami. Miałem dni, kiedy ciśnienie było niższe niż zwykle, czasem czułem lekkie osłabienie albo zawroty przy szybkim wstawaniu. Na początku trochę mnie to przestraszyło, bo wiadomo — jak człowiek zaczyna brać lek przeciwzakrzepowy, to od razu bardziej obserwuje organizm, sprawdza siniaki, krwawienia, tętno, ciśnienie i każdy objaw wydaje się podejrzany.
Z tego, co sam zrozumiałem, Xarelto raczej nie obniża ciśnienia bezpośrednio, bo jego główne działanie polega na zmniejszaniu krzepliwości krwi, a nie na rozszerzaniu naczyń czy regulowaniu ciśnienia. U mnie po czasie wyszło, że większy wpływ miały inne rzeczy: stres po diagnozie, gorsze jedzenie, mniej ruchu, za mało wody i ciągłe nakręcanie się. Jak mierzyłem ciśnienie kilka razy dziennie, to tylko bardziej się denerwowałem i wyniki skakały jeszcze bardziej.
Mimo wszystko przy takim leku nie ignorowałbym spadków ciśnienia, zwłaszcza jeśli dochodzą inne objawy. Dla mnie alarmujące byłoby mocne osłabienie, omdlenie, szybkie bicie serca, bladość, zimne poty, czarne stolce, krew w moczu, większe krwawienia z nosa albo duże siniaki bez powodu. Samo trochę niższe ciśnienie może być od stresu, pogody, odwodnienia czy innych leków, ale przy Xarelto warto patrzeć na całość.
U mnie pomogło spokojne zapisywanie pomiarów przez kilka dni: godzina, ciśnienie, puls, czy jadłem, czy piłem kawę, czy byłem zestresowany. Dopiero wtedy zobaczyłem, że to nie było tak, że tabletka = od razu spadek ciśnienia. Bardziej organizm reagował na cały ten stres i zmianę trybu życia. Także z mojego doświadczenia: Xarelto samo w sobie nie jest lekiem obniżającym ciśnienie, ale jeśli po nim czujesz się słabo albo ciśnienie mocno spada, warto to obserwować i nie bagatelizować objawów krwawienia.