Czy lek Xarelto ma wpływ na ciśnienie krwi?

Xarelto (rywaroksaban) jest doustnym lekiem przeciwzakrzepowym, którego głównym celem jest zapobieganie powstawaniu skrzepów krwi i zmniejszanie ryzyka poważnych powikłań związanych z zakrzepicą, takich jak udar mózgu, zawał serca czy zakrzepica żył głębokich. Xarelto działa poprzez hamowanie czynnika Xa, który jest kluczowym enzymem uczestniczącym w procesie krzepnięcia krwi.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/xarelto/czy-lek-xarelto-ma-wplyw-na-cisnienie-krwi

ostatnio mój lekarz przepisał mi Xarelto z powodu problemów z zakrzepami. Zauważyłem jednak, że moje ciśnienie krwi jest nieco inne niż zwykle. Czy ktoś z Was zauważył podobne zmiany w ciśnieniu krwi po rozpoczęciu stosowania Xarelto? Czy to normalne czy powinienem się tym martwić?

Xarelto jest przede wszystkim lekiem przeciwzakrzepowym i nie jest znany z bezpośredniego wpływu na ciśnienie krwi, ale każdy organizm może reagować inaczej. Po rozpoczęciu przyjmowania Xarelto, również zauważyłem pewne nieregularności w moim ciśnieniu krwi, które wcześniej było stabilne.

Z mojego doświadczenia i wiedzy, jaką zdobyłem, Xarelto nie powinno bezpośrednio wpływać na ciśnienie krwi, ale zawsze warto zwrócić uwagę na wszelkie zmiany w organizmie po rozpoczęciu nowego leku. W moim przypadku, po konsultacji z lekarzem, okazało się, że wahania ciśnienia były spowodowane innymi czynnikami, takimi jak stres i zmiana diety, a nie samym lekiem.

Mój lekarz zalecił regularne monitorowanie ciśnienia krwi i dostosowanie stylu życia, co pomogło mi utrzymać ciśnienie w normie. Zawsze polecam rozmowę z lekarzem w przypadku jakichkolwiek obaw, ponieważ lekarz może najlepiej ocenić sytuację i zasugerować odpowiednie działania. Niezależnie od tego, czy to Xarelto, czy inne czynniki zewnętrzne, ważne jest, abyś miał kontrolę nad swoim zdrowiem. Trzymaj się zdrowo!