Przyjmowanie leków przeciwbólowych w trakcie leczenia Xarelto (rywaroksaban) wymaga ostrożności, ponieważ niektóre leki przeciwbólowe mogą zwiększać ryzyko krwawienia. Ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą przed rozpoczęciem przyjmowania jakiegokolwiek leku przeciwbólowego w trakcie leczenia Xarelto.
Biorę Xarelto 20 mg i mam 69 lat. Od kilku dni dokucza mi ból stawów, więc chciałem zapytać, jaki lek przeciwzapalny mogę bezpiecznie zażyć? Ktoś miał podobną sytuację i wie, co można stosować? Dzięki za pomoc!
Mam podobny problem, bo też biorę Xarelto – u mnie na zakrzepicę. Z tego, co wiem, trzeba uważać z lekami przeciwzapalnymi, bo wiele z nich może zwiększać ryzyko krwawień. Kiedyś zapytałem o to swojego lekarza i dowiedziałem się, że paracetamol w rozsądnych dawkach jest najbezpieczniejszy, bo działa przeciwbólowo, ale nie jest przeciwzapalny, więc na to trzeba mieć świadomość.
Z kolei jeśli chodzi o typowe niesteroidowe leki przeciwzapalne (ibuprofen, aspiryna, naproksen), to lekarz odradzał mi ich stosowanie na własną rękę. Powiedział, że nawet najmniejsza dawka może być ryzykowna, zwłaszcza przy takich lekach jak Xarelto. Raz w aptece farmaceuta wspomniał, że są też żele przeciwbólowe (np. z diklofenakiem), które działają miejscowo, więc nie obciążają układu krążenia, ale warto się upewnić, czy u Ciebie to też byłoby bezpieczne.
Moja rada? Najlepiej skonsultuj się z lekarzem albo farmaceutą, zanim cokolwiek weźmiesz. Mimo że na forum możemy podzielić się doświadczeniami, każdy organizm jest inny, a przy lekach przeciwzakrzepowych warto dmuchać na zimne. Zdrowia życzę!