Co jest mocniejsze Tramal czy Doreta?

Badania naukowe potwierdzają, że połączenie tramadolu i paracetamolu (Doreta) jest bardziej skuteczne w leczeniu bólu umiarkowanego lub silnego niż stosowanie samego tramadolu, czyli Tramalu. Jedno z badań przeprowadzonych na pacjentach z bólem pourazowym wykazało, że połączenie tych dwóch składników przyniosło większą redukcję bólu w porównaniu do placebo, a co ważniejsze, efekt ten utrzymywał się przez dłuższy czas.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/doreta/co-jest-mocniejsze-tramal-czy-doreta

Co jest mocniejsze – Tramal czy Doreta? Mam przepisaną Doretę, ale nie wiem, czy to ogarnie mój ból (mam mega problem z plecami, jak ruszam się albo siedzę dłużej). Ktoś z was brał oba? Jak działały?

Brałem oba, więc mogę coś powiedzieć. Tramal jest mocniejszy, czuć, że uderza w ból, ale przy tym masz wrażenie, jakbyś był trochę na fazie – przymula, czasem są mdłości, no ogólnie dziwnie się po nim czujesz. U mnie działał lepiej, jak ból był naprawdę hardcore.

Doreta to bardziej taki spokojniejszy lek. Działa OK, zwłaszcza na ból średni albo taki ciągły, ale przy większym bólu może być trochę za słaba. Plus, w niej jest paracetamol, więc trzeba uważać, żeby nie przesadzić z dawką, bo wątroba tego nie lubi.

Jak masz problem z plecami, to pewnie Doreta da radę, ale jak nie, to warto pogadać z lekarzem, czy można coś mocniejszego. Tylko uważaj na Tramal – można się od niego uzależnić, jak bierzesz za długo.