Nebbud nie jest zwykle stosowany w leczeniu kataru, ponieważ nie działa bezpośrednio na objawy kataru, takie jak wodnisty nos, przekrwione oczy i ból gardła. Nebbud jest lekiem z grupy glikokortykosteroidów, który działa głównie jako przeciwzapalny i immunosupresyjny. Jest stosowany głównie w leczeniu chorób układu oddechowego, takich jak astma oskrzelowa i przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP), gdzie działa poprzez zmniejszenie stanu zapalnego w drogach oddechowych i poprawę funkcji płuc.
Czy Nebbud jest na katar? Córka 4 lata od kilku dni ma bardzo gęsty katar, szczególnie w nocy wszystko jej spływa po gardle i przez to zaczyna kaszleć. Gorączki nie ma, osłuchowo podobno czysto, ale w nocy jak śpi to czasami słyszę takie charczenie i jakby ciężej oddychała przez nos. Z poprzedniej infekcji został nam Nebbud 0,25 i zastanawiam się, czy można zrobić inhalację, żeby zmniejszyć ten obrzęk i katar? Kiedyś miała Nebbud przy zapaleniu krtani i wtedy szybko jej pomogło. Czy ktoś podawał sam Nebbud na mocny katar?
Na sam katar Nebbud raczej nie pomoże, bo to steryd wziewny działający głównie w krtani i oskrzelach, a nie lek do nosa. U nas był przepisywany, kiedy przy infekcji pojawiały się świsty i taki suchy, szczekający kaszel. Na katar robimy inhalacje z soli i oczyszczamy nos.
Też kiedyś myślałam, że Nebbud „wysuszy” katar, ale pediatra powiedziała, że nie podaje się go tylko dlatego, że dziecko ma zatkany nos. Co innego, gdy katar schodzi niżej, pojawia się duszność, świszczący oddech albo zapalenie krtani. Przy zwykłym katarze u nas najlepiej działa sól hipertoniczna, tylko córka po niej przez chwilę mocniej kaszle.
U mojego syna zawsze zaczyna się od kataru, a po dwóch dniach dochodzą świsty i wtedy mamy zalecony Nebbud razem z lekiem rozszerzającym oskrzela. Sam Nebbud nie usuwa wydzieliny z nosa. Jeżeli dziecko charczy tylko w czasie snu, to może być właśnie katar spływający po gardle, ale dobrze sprawdzić, czy po oczyszczeniu nosa ten dźwięk znika.
Ja bym nie podawała leku pozostałego po poprzedniej infekcji tylko na próbę. Nebbud jest sterydem przeciwzapalnym, a nie zwykłą inhalacją na zatkany nos. U nas po niepotrzebnie długim stosowaniu pojawiła się chrypka i biały nalot w buzi, mimo że starałam się pamiętać o płukaniu ust. Na katar inhalujemy solą fizjologiczną i później dokładnie oczyszczamy nos.
Nebbud może sprawiać wrażenie, że pomógł na katar, jeżeli razem z katarem był obrzęk krtani albo podrażnione oskrzela i kaszel. Wtedy dziecko rzeczywiście zaczyna spokojniej oddychać, ale sam katar nadal trzeba leczyć osobno. Jeżeli córka naprawdę oddycha ciężej, wciąga przestrzenie między żebrami albo słychać świst z klatki piersiowej, to nie czekałabym tylko pojechała ją osłuchać.