Po jakim czasie zaczyna działać Nebbud?

Czas, po którym Nebbud zaczyna działać, może się różnić w zależności od choroby, która jest leczona i sposobu podawania leku.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/nebbud/po-jakim-czasie-zaczyna-dzialac-nebbud

Cześć wszystkim! Mam pytanie, bo lekarz przepisał mojemu synowi Nebbud na astmę, ale nie wiem, kiedy mogę się spodziewać efektów. Mały ma ciągle kaszel i w nocy się dusi. Już trzeci dzień robimy inhalacje, a poprawy jak nie było, tak nie ma. Czy ktoś wie, po jakim czasie to w ogóle działa? Ile trzeba czekać? Może coś robię źle? Dzięki za wszelkie rady!

Przerabiałam podobny temat z moją córką, jak miała 4 lata. Dostała Nebbud na przewlekły kaszel i duszności, bo lekarz stwierdził, że to początki astmy. Na początku też się stresowałam, że coś robię źle, bo po dwóch dniach nie widziałam żadnej różnicy. Ale spokojnie, Nebbud to nie cudowna różdżka, co działa od razu. U nas efekt przyszedł gdzieś po tygodniu.

Pamiętam, że pierwsze dni były trudne. Mała dalej kaszlała, noce nieprzespane, a ja siedziałam na tych forach i szukałam odpowiedzi. I w końcu napisałam do naszej pediatry. Ona mi wtedy tłumaczyła, że Nebbud to steryd, który działa stopniowo, a nie od razu, jak syropy na kaszel czy inhalatory ratunkowe. Najpierw łagodzi stan zapalny, co wymaga czasu.

Powiem Ci szczerze, że u mnie na początku był stres, bo człowiek oczekuje szybkiej poprawy, zwłaszcza jak dziecko cierpi. Ale po 5-6 dniach zaczęło być lepiej. Kaszel stał się rzadszy, a po tygodniu to już w ogóle inna bajka. Ważne, żebyś była cierpliwa i pilnowała dawkowania. I sprawdź, czy dobrze robisz inhalacje – ja używałam nebulizatora z maseczką, bo tak mi kazali, żeby lek dobrze się wchłaniał.

Aha, jeszcze jedno! Jeśli po tygodniu nic się nie poprawi, to warto skonsultować się z lekarzem, bo może trzeba coś zmienić albo dołożyć inny lek. No i pamiętaj, że Nebbud to nie jest lek doraźny – na nagłe duszności potrzebny jest inhalator ratunkowy. U nas to był Ventolin, ale to pewnie lekarz już Ci powiedział.