Czy Nebbud jest dobry na kaszel?

Nebbud nie jest zwykle stosowany jako lek przeciwko kaszlowi jako takiemu, ponieważ nie działa bezpośrednio na receptory kaszlu. Niemniej jednak, Nebbud jest skutecznym lekiem przeciwzapalnym, który może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w drogach oddechowych, co może przyczynić się do zmniejszenia nasilenia niektórych rodzajów kaszlu, które są objawami chorób układu oddechowego.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/nebbud/czy-nebbud-jest-dobry-na-kaszel

Cześć, mam pytanie do rodziców, którzy mogą mieć podobne doświadczenia jak my. Od dłuższego czasu inhalujemy nasze dziecko Nebbudem. Problem pojawia się po zakończeniu inhalacji – dziecko zaczyna intensywnie kaszleć, czasami aż do wymiotów z wysiłku. Każda wizyta u lekarza kończy się kolejnym zaleceniem stosowania Nebbudu i skierowaniem do pulmonologa.

Czy ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym? Zastanawiam się, co może być przyczyną tego uporczywego kaszlu i dlaczego nie widać wyraźnej poprawy. Czy to normalna reakcja? Jak sobie z tym radzicie?

Nikt nie powie Ci, dlaczego tak się dzieje, bo każda sytuacja jest inna. U nas było podobnie – mój syn potrafił kaszleć nieprzerwanie przez miesiące. Ma AZS i jest alergikiem, ale do dziś nie wiemy dokładnie, na co, bo objawy alergii ujawniają się dopiero po kilku dniach. W pewnym momencie zauważyłam, że po infekcjach nie toleruje mleka (bóle brzucha), a wcześniej miał problemy z glutenem (zaparcia). Z czasem te reakcje mijały i wszystko wracało do normy.

Znalazłam bardzo dobrego pediatrę-alergologa, który zmienił nasze podejście do leczenia. Na stałe wprowadziliśmy Flixotide, a przy zaostrzeniach Montelukast. Całkowicie zrezygnowaliśmy z syropów na kaszel, co wcześniej było u nas standardem. Dzięki temu skończyliśmy z ciągłym faszerowaniem dziecka antybiotykami.

Gdy syn skończył 5 lat, nastąpiła wyraźna poprawa. Teraz ma 6 lat i od ponad roku nie potrzebuje żadnych leków. Infekcje przechodzi znacznie łagodniej – wygląda na to, że z tego wyrósł.

Dodam, że przeszliśmy odrobaczanie (miał lamblie), wykonaliśmy testy alergiczne (nie wykazały nic konkretnego) i RTG płuc – raz, gdy w wieku 2 lat miał bezobjawowe zapalenie płuc.

Bardzo pomogło także obniżenie temperatury w pokoju – śpimy przy około 18 stopniach. To zdecydowanie poprawiło komfort i zmniejszyło nasilenie objawów.