Tak, Nebilet można brać wieczorem, co może być szczególnie korzystne dla pacjentów doświadczających zmęczenia lub innych działań niepożądanych, które mogą wpłynąć na ich aktywność w ciągu dnia. Stosowanie Nebiletu, podobnie jak innych leków na nadciśnienie tętnicze, wymaga przestrzegania regularności, co oznacza przyjmowanie dawki każdego dnia o tej samej porze, aby utrzymać stały poziom leku we krwi i zapewnić optymalną kontrolę ciśnienia krwi.
Bo dostałem zalecenie „raz dziennie”, ale nic konkretnie o godzinie. Zacząłem brać rano, ale czasem czuję się trochę zmęczony i zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby brać go na noc. Jak to u Was wygląda? Macie jakieś doświadczenia?
Ja biorę rano i u mnie się sprawdza Lekarz mi tak powiedział i już się przyzwyczaiłam.
Na początku też byłam trochę zmulona, ale po kilku dniach przeszło i teraz jest ok. Wydaje mi się, że najważniejsze to brać o stałej porze, a nie kombinować co chwilę.
U mnie to była trochę droga przez mękę Na początku brałam rano, bo tak mi się wydawało najbardziej logiczne – wstajesz, bierzesz lek i masz z głowy. Ale powiem Ci, że przez pierwsze dni chodziłam taka jakaś „spowolniona”, brak energii, trochę jakby człowiek był nie do końca obudzony.
No i zaczęłam kombinować, czy to nie przez Nebilet. Pogadałam z koleżanką (ona też bierze coś na ciśnienie) i powiedziała, że ona bierze wieczorem, bo wtedy „przesypia” ten efekt zmęczenia. No i spróbowałam.
I powiem Ci szczerze – u mnie to był strzał w dziesiątkę. Wieczorem biorę, idę spać i rano wstaję normalnie. Ciśnienie się trzyma, puls spokojny, a ja nie chodzę taka zamulona w ciągu dnia.