Do której godziny można robić inhalacje z Nebbudu?

Inhalacje z Nebbudu można wykonywać o dowolnej porze dnia, zgodnie z zaleceniami lekarza; nie ma przeciwwskazań do ich stosowania wieczorem.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/nebbud/do-ktorej-godziny-mozna-robic-inhalacje-z-nebbudu

Mam pytanie dotyczące inhalacji z Nebbudu dla mojego 4-letniego synka. Lekarz zalecił nam inhalacje dwa razy dziennie, ale nie określił dokładnie, o jakich porach najlepiej je wykonywać. Czy macie doświadczenia z podawaniem Nebbudu dzieciom? Do której godziny można robić inhalacje, żeby były skuteczne i nie zakłócały snu malucha? Będę wdzięczna za wszelkie rady i wskazówki!

U mnie było tak: Lekarz przepisał jej Nebbud dwa razy dziennie, ale nie podał konkretnych godzin inhalacji. Początkowo robiłam inhalacje rano, zaraz po przebudzeniu, i wieczorem, tuż przed snem. Zauważyłam jednak, że po wieczornej inhalacji córeczka miała trudności z zasypianiem – była trochę pobudzona i kaszlała.

Postanowiłam więc przesunąć wieczorną inhalację na wcześniejszą godzinę, około 18:00. To pozwoliło jej spokojnie przygotować się do snu, a ja miałam pewność, że lek działał przez noc. Rano kontynuowałyśmy inhalacje około 8:00, co pomagało jej dobrze zacząć dzień.

Pamiętam też rozmowę z sąsiadką, której syn miał podobne problemy. Ona z kolei podawała Nebbud bezpośrednio przed snem i nie zauważyła żadnych problemów. Myślę, że to naprawdę zależy od dziecka.

Ważne jest, aby obserwować reakcję malucha i dostosować pory inhalacji do jego rytmu dnia. Jeśli zauważysz, że synek jest pobudzony po inhalacji, spróbuj podać lek trochę wcześniej wieczorem. A jeśli wszystko jest w porządku, to kontynuuj zgodnie z zaleceniami lekarza.