Czas trwania leczenia Nebbud zależy od wielu czynników, takich jak przyczyna objawów, nasilenie stanu zapalnego, odpowiedź na leczenie oraz indywidualne potrzeby pacjenta. Nie ma jednolitego schematu leczenia, który będzie odpowiedni dla każdego przypadku.
Lekarz zalecił inhalacje dwa razy dziennie, ale nie określił dokładnie, jak długo powinniśmy kontynuować leczenie. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Jak długo podawaliście Nebbud swoim dzieciom? Będę wdzięczna za wszelkie rady i wskazówki!
Pamiętam, że miałam podobnie z córką i zaczęłam szukać informacji w internecie i natknęłam się na różne opinie. Niektórzy rodzice pisali, że stosowali Nebbud przez kilka dni, inni przez kilka tygodni, a jeszcze inni przez dłuższy czas w przypadku przewlekłych schorzeń, takich jak astma. To mnie trochę zaniepokoiło, bo nie chciałam narażać córeczki na ewentualne skutki uboczne długotrwałego stosowania sterydów.
Postanowiłam więc skonsultować się ponownie z naszym pediatrą. Wyjaśnił mi, że czas trwania terapii Nebbudem zależy od indywidualnych potrzeb dziecka i rodzaju schorzenia. W przypadku mojej córeczki zalecił stosowanie leku przez 7 dni, a następnie obserwację. Jeśli objawy by nie ustąpiły, mieliśmy wrócić na kontrolę. Na szczęście po tygodniu inhalacji stan jej się poprawił i mogliśmy odstawić lek.
Z własnego doświadczenia mogę doradzić, żeby zawsze dokładnie dopytać lekarza o czas trwania leczenia i ewentualne dalsze kroki. Każde dziecko jest inne, a lekarz najlepiej zna potrzeby Twojego malucha.
Pamiętam też rozmowę z sąsiadką, której syn miał astmę. Ona mówiła, że Nebbud stosowali przez kilka miesięcy, ale pod ścisłą kontrolą lekarza i z regularnymi wizytami kontrolnymi. To pokazuje, jak różne mogą być zalecenia w zależności od sytuacji.