Czy Nebbud trzeba rozcieńczać?

Czy Nebbud wymaga rozcieńczenia zależy od formy leku i sposobu podawania. Nebbud jest dostępny w różnych postaciach, takich jak inhalator dozujący (MDI) i roztwór do nebulizacji

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/nebbud/czy-nebbud-trzeba-rozcienczac

Cześć wszystkim! Mam pytanie dotyczące inhalacji dla mojego 5-letniego synka. Lekarz przepisał nam Nebbud do nebulizacji, ale zapomniałam zapytać, czy powinnam go rozcieńczać solą fizjologiczną, czy podawać bezpośrednio z ampułki. Jak to wygląda u Was? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i doświadczenia!

Hej! U nas było podobnie. Moja córeczka miała przepisany Nebbud kilka miesięcy temu. Lekarz zalecił nam podawanie leku bez rozcieńczania, czyli wlewaliśmy całą zawartość ampułki prosto do nebulizatora. Jednak wiem, że niektórzy lekarze zalecają rozcieńczanie solą fizjologiczną, zwłaszcza jeśli dziecko źle toleruje inhalacje lub ma wrażliwe drogi oddechowe.

Pamiętam, że na początku byłam trochę zagubiona i niepewna, jak to wszystko ogarnąć. W końcu to zdrowie dziecka, więc stres był spory. Porozmawiałam z kilkoma mamami na placu zabaw i okazało się, że każda miała trochę inne zalecenia od swoich lekarzy. Jedna z nich mówiła, że zawsze rozcieńcza Nebbud solą fizjologiczną w proporcji 1:1, bo tak jej polecił pediatra. Inna z kolei podawała lek bezpośrednio, bez żadnych dodatków.

Wydaje mi się, że wszystko zależy od indywidualnych potrzeb dziecka i zaleceń lekarza. Jeśli masz wątpliwości, najlepiej skonsultować się z pediatrą lub farmaceutą. Oni na pewno doradzą, co będzie najlepsze dla Twojego malucha.

A tak na marginesie, pamiętam, że na początku moja córeczka nie chciała współpracować przy inhalacjach. Bała się hałasu nebulizatora i tej całej “mgiełki”. Wpadłam wtedy na pomysł, żeby zrobić z tego zabawę. Udawaliśmy, że jesteśmy w chmurach i że to magiczny rytuał. Pomogło! Może u Ciebie też się sprawdzi jakaś forma zabawy podczas inhalacji? Trzymam kciuki!