Czy Noliprel jest moczopędny?

Noliprel jest lekiem na ciśnienie, który zawiera składnik moczopędny. Nie stosuje się go po to, żeby „wypłukać wodę” jak w przypadku niektórych innych diuretyków, tylko po to, żeby lepiej kontrolować nadciśnienie. Jednak ponieważ zawiera indapamid, może wpływać na gospodarkę wodno-elektrolitową i poziomy niektórych elektrolitów, zwłaszcza potasu i sodu, dlatego przy jego stosowaniu znaczenie ma kontrola leczenia.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/noliprel/czy-noliprel-jest-moczopedny/

Bardziej powiedziałabym, że na początku leczenia trochę częściej chodziłam siku, a potem organizm się jakby przyzwyczaił. To nie działało u mnie jak jakiś bardzo mocny lek odwadniający, tylko bardziej jako lek na ciśnienie z lekkim efektem moczopędnym. Brałam go rano i tak było mi najwygodniej, bo wieczorem bym się denerwowała, że będę wstawać w nocy. Samo ciśnienie mi się po nim uspokoiło, więc finalnie byłam zadowolona, ale pierwsze dni trochę obserwowałam, jak reaguję.

Tak, Noliprel jest trochę moczopędny, ale nie każdy to mocno odczuwa. U mnie lekarz tłumaczył, że to przez indapamid i faktycznie w pierwszym okresie miałam wrażenie, że częściej oddaję mocz, tylko nie było to jakieś bardzo nasilone. Bardziej bym powiedziała, że to lek na nadciśnienie z dodatkiem działania moczopędnego, a nie typowa tabletka „na wodę”. Znam też osoby, które w ogóle nie narzekały na jakieś wyraźne bieganie do łazienki, tylko po prostu ciśnienie im się poprawiło. Dlatego jak ktoś pyta, czy Noliprel jest moczopędny, to odpowiedź brzmi: tak, ale zwykle w dość umiarkowany sposób.