Czy Telmizek jest moczopędny?

Nie, lek Telmizek nie jest moczopędny. Telmizek zawiera telmisartan, który jest lekiem z grupy antagonistów receptora angiotensyny II (ARA II). Leki z tej grupy działają poprzez blokowanie działania hormonu angiotensyny II, który jest jednym z kluczowych czynników powodujących skurcz naczyń krwionośnych. W rezultacie, ARA II powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych, co skutkuje obniżeniem ciśnienia krwi.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/telmizek/czy-lek-telmizek-jest-moczopedny/

Cześć, mam pytanie do osób, które biorą Telmizek albo brały go dłużej. Czy Telmizek jest moczopędny? Bo odkąd go stosuję, mam wrażenie, że trochę inaczej reaguje organizm, a nie wiem, czy to normalne, czy tylko moje odczucie. Wcześniej brałam inny lek na ciśnienie i ciągle biegałam do toalety, a teraz jest inaczej, ale dalej się zastanawiam, czy Telmizek „odwadnia” czy nie. Jak to było u Was w praktyce?

Wcześniej byłam na takim jednym, po którym dosłownie planowałam wyjścia z domu pod kątem toalety, bo co chwilę chciało się siku. Przy Telmizeku tego nie mam wcale. Na początku też się zastanawiałam, czy on w ogóle działa, bo nie było tego „efektu”, do którego byłam przyzwyczajona. Dopiero po czasie zauważyłam, że ciśnienie się uspokoiło, głowa przestała boleć, a nogi wieczorem mniej puchły. Z tego co mi tłumaczyła koleżanka, która też ma nadciśnienie, Telmizek bardziej działa na naczynia niż na nerki. U mnie sprawdza się spokojnie, bez rewolucji w łazience.

Ja mam trochę inne doświadczenie, ale też nie powiedziałabym, że Telmizek jest moczopędny. Raczej tak, że po kilku tygodniach poczułam się ogólnie „lżej”, jakby organizm lepiej sobie radził. Nie biegam częściej do toalety, nie mam suchości w ustach jak po typowych lekach odwadniających. Moja mama też bierze Telmizek i mówi dokładnie to samo – żadnego typowego działania moczopędnego. Ona wcześniej brała tabletki, po których kręciło jej się w głowie i ciągle była spragniona, a przy Telmizeku tego nie ma. Z rozmów z innymi osobami wiem, że czasem Telmizek bywa łączony z lekiem moczopędnym, jeśli samo obniżanie ciśnienia nie wystarcza, więc coś w tym musi być. U mnie to raczej lek „spokojny”, bez takich efektów ubocznych jak częste oddawanie moczu.