Czy Noliprel powoduje kaszel?

Noliprel jest lekiem na nadciśnienie, ale przez składnik ACE może u części osób wywołać kaszel. Nie oznacza to, że pojawi się on u każdego, ale jest to działanie dobrze znane i opisane.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/noliprel/czy-noliprel-powoduje-kaszel/

U mnie Noliprel powodował kaszel i to taki typowo suchy, męczący, jakby coś cały czas drażniło w gardle. Na początku w ogóle nie skojarzyłam tego z tabletkami, bo myślałam, że to jakieś przeziębienie albo alergia, ale nic innego mi nie pasowało. Kaszel nie był jakiś mokry, tylko właśnie suchy i uporczywy, szczególnie wieczorem i w nocy mnie to denerwowało. Ciśnienie miałam po leku lepsze, ale ten kaszel był na tyle męczący, że ciężko było go ignorować.

Może powodować kaszel i u mnie też to wyglądało dokładnie tak, że wszystko było niby okej, a nagle pojawił się suchy kaszel bez wyraźnego powodu. Najgorsze było to, że człowiek szukał przyczyny wszędzie indziej, a to po prostu mógł być efekt leku. Nie każdy tak ma, ale przy Noliprelu to wcale nie jest coś dziwnego. U mnie nie było gorączki, nie było żadnego typowego chorobowego rozbicia, tylko takie ciągłe podrażnienie i pokasływanie.