Czy Prestarium może powodować kaszel?

Tak, Prestarium może powodować kaszel jako jeden z możliwych skutków ubocznych, choć nie jest to częsty objaw.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/prestarium/czy-prestarium-moze-powodowac-kaszel

Czy ktoś z Was miał suchy kaszel albo łaskotanie w gardle jako skutek uboczny brania Prestarium? Wiem, że w ulotce jest o tym napisane, ale zastanawiam się, jak często się to zdarza. Ja biorę 2,5 mg raz dziennie. Wszystkie badania, które zrobiłam (RTG, wizyta u laryngologa, pulmonologa, spirometria), wyszły w porządku. Kaszel pojawił się po około roku od rozpoczęcia leczenia i męczę się z nim z przerwami już 3 lata. Myślicie, że to może być związane z Prestarium?

Oczywiście, że Prestarium może być powodem, zwłaszcza jeśli badania pulmonologiczne i inne nie wykazały żadnych odchyleń. Suchy kaszel po lekach z grupy ACEI, takich jak Prestarium, występuje u około 10% osób, niezależnie od dawki. Zazwyczaj pojawia się w pierwszym tygodniu stosowania, choć u niektórych może wystąpić później. Dobra wiadomość jest taka, że kaszel zwykle ustępuje po odstawieniu leku. Jeśli problem jest bardzo uciążliwy, warto skonsultować się z lekarzem i rozważyć zmianę leku na taki, który nie wywołuje tego skutku ubocznego, np. z grupy sartanów, aby sprawdzić, czy kaszel ustąpi.

To jak najbardziej może być po leku, moja babcia miała dokładnie to samo – suchy kaszel po Prestarium.

Ja też doświadczyłam tego, choć po innym leku z grupy inhibitorów ACE (to był Inhibace).

Z kolei moja znajoma borykała się z uporczywym kaszlem, zrobiła wizytę u pulmonologa, badania wyszły w porządku. Dopiero lekarz rodzinny zapytał, jakie leki przyjmuje, i okazało się, że brała lek na nadciśnienie (niestety nie pamiętam nazwy). Po odstawieniu kaszel zniknął w krótkim czasie.