Tak, Pecto Drill jest lekiem wykrztuśnym.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/pecto-drill/czy-pecto-drill-jest-wykrztusny
Tak, Pecto Drill jest lekiem wykrztuśnym.
Mój syn (3,5 roku, około 15 kg) od tygodnia kaszle – raz sucho (zwykle wieczorem i w nocy), raz mokro (najczęściej rano). Ten kaszel jest trochę dziwny, taki mieszany, sucho-wykrztuśny. Katar raczej niewielki, przejrzysty albo biały. Osłuchowo wszystko jest w porządku.
Trzy dni temu pediatra przepisała mu Pecto Drill w dawce 2 razy dziennie po 3,5 ml. Powiem Wam jednak, że po podaniu tego leku kaszel stał się nie do wytrzymania – Mały kaszlał bez przerwy, wyglądało to, jakby miał wypluć płuca! W końcu zmniejszyłam dawkę do 3 ml raz dziennie, bo miałam wrażenie, że to za dużo dla niego. Teraz jest czwarty dzień stosowania i widzę, że kaszel zrobił się bardziej mokry.
Zastanawiam się, czy wrócić do pierwotnej dawki (2 razy po 3,5 ml), ale nie mam jak skonsultować się z lekarzem. Dodam, że na noc podajemy mu 10 kropli Zyrtecu i 5 ml Sinecodu (pediatra stwierdziła, że kropli już nie warto kupować). Co myślicie? Jakie macie doświadczenia? Pomóżcie proszę! Monika
Ja bym już tego syropu nie podawała @moniczka . Mieliśmy go niedawno, co prawda nie było takich historii jak u Ciebie, ale wiem, że ten syrop zaleca się stosować maksymalnie przez 3 dni. W mojej opinii jest za mocny dla maluchów. Zamiast tego są inne, delikatniejsze syropy wykrztuśne – ja używam Hedelix, kiedy kaszel jest mokry, a zazwyczaj wcześniej Drosetux. Jednak u nas najlepiej sprawdza się zawsze Eurespal (teraz znany jako Pulneo). A tak z ciekawości, dlaczego podajesz Zyrtec przy infekcji? Pozdrawiam!
Moja córka (5 lat) dostała ten syrop od naszego laryngologa, do którego mam pełne zaufanie. Mieliśmy zalecenie, żeby wypić całą butelkę w dawkach 3 razy po 3,5 ml. U nas wszystko przebiegło spokojnie – żadnych problemów ani sensacji, a kaszel ładnie ustąpił.
Moja córka pije ten syrop już trzeci dzień i nic złego się nie dzieje. Kaszel zaczyna przechodzić, a lekarz zalecił stosowanie przez 10 dni, mimo że na ulotce jest napisane o maksymalnie 3 dniach. W każdym razie podaję zgodnie z jego zaleceniem. Pozdrawiam!
@moniczka A może to kaszel alergiczny?
Podejrzewaliśmy u syna alergię, ale testy z krwi niczego nie wykazały. Pediatra, która wcześniej w ogóle nie wspominała o alergii (to ja sama nalegałam na skierowanie do alergologa), ostatnio, osłuchując małego, stwierdziła, że ma tzw. „oddech alergiczny”. Tylko że syn kaszle na mokro, więc potrzebuje syropu wykrztuśnego, bo inaczej szybko kończy się to zapaleniem oskrzeli – już dwa razy we wrześniu i październiku przerabialiśmy to po rząd.
Dodatkowo żuje Singulair 4, ale mam coraz większy mętlik w głowie. Sama już nie wiem, co myśleć. Bardzo Wam dziękuję za każdą odpowiedź i rady!