Jak długo podawać Pecto Drill?

Pecto Drill należy stosować maksymalnie przez 5 dni.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/pecto-drill/jak-dlugo-podawac-pecto-drill

Hej dziewczyny! Mam pytanie odnośnie Pecto Drill – jak długo mogę go podawać dziecku? Mój synek (4 lata, 16 kg) kaszle już od tygodnia – najpierw suchy kaszel, a teraz bardziej mokry, taki odrywający się. Pediatra przepisała nam ten syrop, żeby rozrzedzić wydzielinę, i w ulotce pisze, że max 5 dni. Jutro minie te 5 dni, a kaszel jeszcze całkiem nie zniknął. Co robić? Przerwać i czekać, czy jednak dać jeszcze kilka dni? Nie mam jak teraz skonsultować się z lekarzem, bo nasza przychodnia zamknięta do poniedziałku. Może macie jakieś doświadczenia z tym syropem?

Powiem Ci tak – u nas Pecto Drill był stosowany kilka razy, i w sumie z różnymi efektami. Zawsze staram się trzymać tych 5 dni, bo tak pisze w ulotce, ale raz, jak mój synek (3,5 roku wtedy) nie mógł dojść do siebie, to pediatra zaleciła przedłużenie o 2-3 dni. Ważne, żeby widzieć poprawę, bo jak jej nie ma, to może warto przemyśleć, czy ten syrop w ogóle działa.

Mieliśmy taką sytuację w zeszłym roku – Kuba kaszlał mokro i wiecznie ten syrop pomagał mu tylko na chwilę, potem znowu gorzej. Poszłam wtedy prywatnie do innego pediatry, który powiedział, że czasem Pecto Drill nie wystarcza i trzeba zmienić na coś mocniejszego, np. Pulneo (kiedyś Eurespal). Może to kwestia tego, ile dziecko już tej wydzieliny ma i czy dobrze pije płyny – bo to super ważne, żeby ten syrop działał jak należy.

A tak w ogóle, to pamiętaj, że przy mokrym kaszlu fajnie działa inhalacja – my używamy soli fizjologicznej albo hipertonicznej. Czasem to wystarcza i syropy idą w odstawkę. No i jeszcze sprawdzam, czy w domu nie jest za suche powietrze, bo to też robi robotę przy kaszlu.

Na Twoim miejscu obserwowałabym małego – jeśli widzisz, że kaszel się poprawia, to można rozważyć przerwę i obserwację, czy samo się nie uspokoi. A jeśli kaszel się pogarsza albo mały zaczyna gorzej oddychać, to chyba trzeba będzie szukać lekarza, nawet na szybko prywatnie. Zdrowia dla Was! Pozdrawiam ciepło, Magda.