Pecto Drill jest stosowany w leczeniu kaszlu mokrego (produktywnego) z nadmierną, gęstą wydzieliną.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/pecto-drill/na-jaki-kaszel-jest-pecto-drill
Pecto Drill jest stosowany w leczeniu kaszlu mokrego (produktywnego) z nadmierną, gęstą wydzieliną.
Mam pytanko, na jaki kaszel jest ten Pecto Drill? Kupiłam, bo w aptece mi polecono, ale nie doczytałam wszystkiego na ulotce. Mój mały tak kaszle, że nie wiem, czy to bardziej mokre, czy suche – bo raz coś odkrztusi, a raz nic. Może ktoś używał i mi podpowie, czy to dobry wybór? Bo nie chcę mu podawać czegoś na ślepo, wiecie, jak to jest… Dzięki!
Pecto Drill to na mokry kaszel, na ten z flegmą, co czasem dzieciaki tak charczą, że aż ciarki przechodzą. U nas to był nie raz ratunek przy chorobach, bo mój Kacper (8 lat) zawsze przy infekcjach kończy z tym mokrym kaszlem, jakby miał jakieś rury do przeczyszczenia.
Pamiętam, jak pierwszy raz go stosowaliśmy. Kasper tak charczał, że myślałam, że mu tam jakieś zatwardzenie w płucach zalega. Syrop pomógł, ale ważne jest, żeby podawać go o stałych porach, no i nie za późno wieczorem – bo wtedy wszystko się rusza, a on zamiast spać, kaszle jak stary dymiący traktor.
I wiesz, co jest ważne? Żeby pilnować, czy dziecko pije dużo wody. Mi w aptece babka powiedziała, że syropy mukolityczne lepiej działają, jak się dużo nawadnia organizm, bo wtedy łatwiej to wszystko odkrztusić. Kacper oczywiście jak to dziecko – wody nie chce pić. To robię mu „magiczne herbatki” z miodem i cytryną, czasem dorzucę plasterek pomarańczy, żeby było bardziej fancy. I działa, przynajmniej częściowo.
Jeszcze pamiętam, jak się stresowałam, czy to na pewno na dobry kaszel – bo czasem rzeczywiście u dziecka trudno odróżnić, czy to mokre, czy suche. Ale taki mokry to przeważnie słychać, że coś tam ‘bulgocze’, a Pecto Drill pomaga to rozrzedzić, żeby poszło łatwiej. Jak masz wątpliwości, to obserwuj małego – jak zacznie odkrztuszać więcej po syropie, to znaczy, że dobrze trafiłaś. Trzymam kciuki i zdrowia dla was!