Nie, Pecto Drill nie jest antybiotykiem. Jest to lek przeciwkaszlowy, który zawiera substancję czynną o nazwie fenspiryd.
Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/pecto-drill/czy-pecto-drill-to-antybiotyk
Nie, Pecto Drill nie jest antybiotykiem. Jest to lek przeciwkaszlowy, który zawiera substancję czynną o nazwie fenspiryd.
Hej, mam pytanie do bardziej doświadczonych rodziców albo tych, którzy już używali Pecto Drill. Czy to NA PEWNO NIE JEST antybiotyk? Szczerze, trochę się obawiam, bo ostatnio synek miał już jedną serię antybiotyków i boję się, że to za dużo na jego organizm. W ulotce nic nie znalazłam, ale może ktoś ma jakieś doświadczenia albo wie coś więcej? A może to coś łagodniejszego, co bardziej wspiera organizm? Dzięki z góry za odpowiedzi!
Nie, spokojnie @qiub , Pecto Drill to nie jest antybiotyk. U nas też pojawiły się te wątpliwości, kiedy lek trafił do domowej apteczki. Pamiętam, że kiedy nasza mała Zosia pierwszy raz dostała syrop na kaszel, byłam tak przewrażliwiona, że przeszukałam pół internetu i pół nocy nie spałam, zastanawiając się, czy dobrze robię.
Ale powiem Ci tak – ten lek działa zupełnie inaczej niż antybiotyk. Pecto Drill to bardziej ‘pomocnik’ dla organizmu, który pomaga rozrzedzić tę całą okropną wydzielinę, przez którą dzieciaki kaszlą jak parowozy. Dla Zosi to był game changer – po dwóch dniach stosowania wyraźnie odetchnęła, a kaszel stał się bardziej ‘produktywny’. No, ale jedno muszę Ci powiedzieć – nie licz, że to jakiś cudowny eliksir. To bardziej jak pomocna ręka, która robi miejsce organizmowi, żeby mógł sobie radzić z infekcją.
I wiesz co, pamiętam, jak po tym wszystkim myślałam, że to jakaś nauka dla mnie. Że warto zrozumieć, co dajemy naszym dzieciom, i nie bać się zadawać pytań. Nawet tych, które mogą wydawać się banalne. Każdy kiedyś zaczyna, każdy ma swoje wątpliwości. U nas Pecto Drill pomógł, ale nauczył mnie też, żeby mieć trochę więcej zaufania do intuicji – czasem, jeśli coś wydaje się za mocne, to warto sprawdzić dwa razy. Więc dobrze, że pytasz. Trzymam kciuki za Was i zdrówka dla synka!