Tak, Pimafucin to antybiotyk polienowy, który należy do grupy antygrzybic, a nie antybiotyków przeciwbakteryjnych. Jego substancją czynną jest natamycyna, która wykazuje działanie przeciwgrzybicze, ale działa tylko na grzyby z rodzaju Candida.
Ostatnio miałem problemy z infekcją grzybiczą na skórze dłoni i moja aptekarzka zasugerowała mi Pimafucin. Zastanawiam się jednak, czy Pimafucin to antybiotyk? Nie jestem pewien, jakie są różnice między antybiotykami a innymi lekami przeciwbakteryjnymi. Czy ktoś mógłby wyjaśnić mi, do czego dokładnie służy Pimafucin i czy mogę go stosować w moim przypadku? Z góry dziękuję za pomoc!
@Polonez Ja też miałam podobny problem z grzybicą u mojej córki i zastanawiałam się nad tym samym. Pimafucin to nie antybiotyk, tylko lek przeciwgrzybiczy. Antybiotyki walczą z bakteriami, a Pimafucin z grzybami.
Kiedy moja córka zaczęła się drapać i miała zaczerwienione dłonie, myślałam, że to tylko podrażnienie. Ale stan się pogorszył i pielęgniarka zasugerowała Pimafucin. Byłam trochę niepewna, bo nie znałam tego leku, ale chciałam pomóc dziecku, więc spróbowałam.
Okazało się, że Pimafucin działał świetnie. Nakładaliśmy maść dwa razy dziennie i po kilku dniach było lepiej. Lek szybko zadziałał i nie miało żadnych skutków ubocznych. Byłam bardzo zadowolona, że infekcja się cofała.