Czy Pimafucort stosuje się na grzybicę pochwy?

Nie, Pimafucort nie jest przeznaczony do leczenia grzybicy pochwy, ponieważ nie należy stosować go wewnętrznie. Można go używać na skórę okolic intymnych (srom), ale nie do leczenia samej pochwy.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/pimafucort/czy-pimafucort-stosuje-sie-na-grzybice-pochwy

Cześć dziewczyny, mam pytanie, bo dostałam od lekarza Pimafucort i dopiero w domu doczytałam, że to jest bardziej na skórne sprawy, a ja mam grzybicę pochwy Czy ktoś stosował to na okolice intymne? Czy to w ogóle coś pomoże? Bo nie wiem, czy iść znowu do lekarza, czy się tym smarować i modlić, żeby przeszło.

Pimafucort to raczej na skórę, ale wiem, że niektóre dziewczyny stosują na okolice zewnętrzne, jak jest wielki dramat i już człowiek nie wie, co robić. Sama kiedyś dostałam na jakąś podrażnioną skórę w pachwinach, ale na samą infekcję w środku to raczej nie.

Mogę Ci powiedzieć, że ja raz miałam taką grzybicę, że myślałam, że zwariuję. Było pieczenie, swędzenie, no dramat, w nocy spać nie mogłam, a do lekarza kolejki na trzy tygodnie. W aptece babka mi powiedziała, żebym sobie kupiła probiotyk dopochwowy i maść z klotrimazolem, no i faktycznie, po kilku dniach było lepiej. Ale najlepiej zawsze iść do lekarza, żeby wiedzieć na pewno, co i jak, bo czasem myślimy, że to grzybica, a to coś zupełnie innego.

A co do Pimafucortu – ma antybiotyk i steryd, więc uważaj, bo może pomóc na podrażnienie, ale dłużej stosować go w tych miejscach bym się bała, bo można sobie więcej szkody narobić. Jak nie jesteś pewna, to może chociaż skonsultuj z farmaceutą, czy możesz nim posmarować na chwilę, ale według mnie, na samą grzybicę w środku to średni pomysł.

Trzymam kciuki, żeby szybko przeszło! Wiem, jakie to jest uciążliwe, człowiek chodzi poddenerwowany i wszystko go wkurza. Jak znajdziesz coś, co pomaga w 100%, to koniecznie daj znać, bo ja mam wrażenie, że te infekcje wracają jak bumerang :expressionless: