Aciprex może prowadzić do tycia, chociaż nie występuje to u wszystkich pacjentów. Przyrost masy ciała jest jednym z możliwych skutków ubocznych escitalopramu, szczególnie przy dłuższym stosowaniu.
Cześć kochani. Mam pytanie, które trochę mnie męczy i nie daje spokoju – czy po Aciprexie się tyje? Dostałam go na lęki i nastroje, biorę dopiero drugi tydzień, ale już mam wrażenie, że częściej zaglądam do lodówki. Nie wiem, czy to moja głowa, czy już działanie leku… Nie chcę znowu przytyć, bo kiedyś brałam inny lek i przez kilka miesięcy poszło mi 10 kg w górę, a potem się z tym męczyłam lata. Jak to było u Was? Tyjecie po Aciprexie? Czy da się tego jakoś uniknąć? Z góry dzięki za szczere odpowiedzi
Też zaczynałam Aciprex i od razu miałam paranoję, że przytyję, bo już wcześniej miałam przygody z lekami, po których waga leciała jak szalona. Ale u mnie było inaczej – na początku nie tyłam nic, a wręcz trochę schudłam, bo miałam słabszy apetyt, przez nudności i ogólne zamulenie. Dopiero po jakiś 3 miesiącach zaczęłam zauważać, że waga się rusza w górę, ale też powiem szczerze – sama nie byłam święta.
Przestałam chodzić na spacery, bo było zimno, zaczęłam częściej coś podjadać przed TV, no i z tego się zrobiły 4 kilo w górę. Ale jak się wzięłam w garść – trochę więcej ruchu, mniej słodkiego i waga wróciła do normy. Moim zdaniem – Aciprex sam w sobie nie tuczy, ale może sprawić, że mamy więcej ochoty na jedzenie i mniej energii na ruszanie się.
U mojej sąsiadki było odwrotnie – ona wręcz mówiła, że dzięki lekom ogarnęła emocjonalne jedzenie i pierwszy raz od dawna nie wyjadała lodówki po stresie. Więc to serio indywidualne. Nie stresuj się na zapas, tylko obserwuj siebie. I jak coś, zawsze można coś skorygować wcześniej, niż czekać aż się zbierze 10 kg jak u mnie po starym Seroxacie