Czy po Berodualu trzeba myć zęby?

Po zastosowaniu leków wziewnych, takich jak Berodual, zaleca się płukanie ust wodą lub mycie zębów, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. Chociaż nie jest to absolutnie konieczne, może pomóc w zapobieganiu problemom takim jak podrażnienie jamy ustnej, infekcje grzybicze (kandydoza) czy dyskomfort w jamie ustnej.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/berodual/czy-po-berodualu-trzeba-myc-zeby

Hej, mam pytanie do was – czy po użyciu Berodualu trzeba myć zęby albo chociaż płukać usta? Zastanawiam się, czy to faktycznie konieczne. Dopiero zaczynam inhalacje i nie chciałbym przesadzać z dodatkowymi rytuałami, jeśli nie są naprawdę potrzebne. Jak wy to robicie? Jakie macie nawyki po inhalacji?

Używam Berodualu już od trzech lat i mogę ci opowiedzieć, jak to wygląda u mnie. Na początku też nie byłam pewna, co robić. W ulotce pisali o płukaniu ust, ale wiesz, człowiek czasem traktuje takie zalecenia z przymrużeniem oka. Przez pierwsze kilka tygodni kompletnie to ignorowałam, bo nie widziałam potrzeby – myślałam sobie: ‘Eee tam, przecież to tylko inhalator, co mi może zaszkodzić?’

No i co się okazało? Po jakimś czasie zauważyłam dziwną suchość w ustach, a czasem nawet miałam lekki posmak czegoś gorzkiego, jakby lek zostawał mi na języku. Nie mówiąc o tym, że mój oddech… cóż, powiedzmy, że nie był wtedy najświeższy. :sweat_smile: Wtedy moja mama, która też ma problemy z astmą, uświadomiła mi, że to właśnie resztki leku mogą powodować takie dziwne efekty.

Od tamtej pory mam już wypracowaną rutynę – zaraz po inhalacji biorę mały łyk wody, przepłukuję usta i wypluwam. Jeśli mam chwilę, to nawet myję zęby, ale nie zawsze mi się chce. :wink: Powiem ci, że dzięki temu od razu czuję się lepiej – żadnego nieprzyjemnego posmaku i suchości. Plus, nie wiem, czy to ma związek, ale przestały mi się pojawiać afty, które męczyły mnie wcześniej dość często.

Każdy pewnie ma swoje podejście, ale ja uważam, że ta dodatkowa minuta na płukanie ust to niewielka cena za komfort. A tak poza tym, pamiętaj, żeby dobrze dbać o ustnik inhalatora – ja raz zapomniałam go umyć i potem miałam wrażenie, jakbym wdychała kurz zamiast leku. :sweat_smile: No to tyle ode mnie, mam nadzieję, że coś ci to pomoże!