Escitalopram, substancja czynna w leku Escitil, może prowadzić do zmiany masy ciała u niektórych osób przyjmujących go. W przypadku tego leku, zarówno przyrost, jak i utrata masy ciała są możliwe działaniami niepożądanymi. Częstość występowania tych działań jest różna, ale przyrost masy ciała występuje częściej niż utrata.
Było sporo badań, które pokazują, że ponad 90% ludzi, którzy schudli, po jakimś czasie znowu tyje – częściowo albo całkowicie. Restrykcyjne diety i ciężkie treningi są fajne na chwilę, ale mało kto jest w stanie utrzymać taki tryb przez całe życie.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że po odchudzaniu organizm zaczyna mocniej oszczędzać energię – tzw. adaptacyjna termogeneza. Czyli im więcej schudniesz, tym bardziej twoje ciało „walczy” o powrót do starej wagi. Musisz jeść coraz mniej i ćwiczyć coraz więcej, żeby nie przytyć z powrotem.
W moim przypadku Escitil chyba tylko przyspieszył to, co i tak by się stało.
Ale wiesz co? Nie żałuję. Ten lek pomógł mi wyjść z obsesyjnego myślenia o wadze, o jedzeniu, o ciągłej kontroli nad własnym ciałem. Wolę być grubsza, niż znowu żyć w takim lęku, jak kiedyś.
Miałam dokładnie tak samo. Mój lęk związany z zaburzeniami odżywiania był ogromny, a potem zaczęłam brać Escitil i w ciągu kilku miesięcy przytyłam 7 kg. Nie wiem, co gorsze…