Tak, kawa jest dozwolona po przyjęciu Euthyroxu, ale aby lek działał skutecznie, należy odczekać przynajmniej 30 minut. Euthyrox zawiera lewotyroksynę, hormon tarczycy wrażliwy na działanie substancji, które mogą zaburzyć jego wchłanianie. Kofeina, główny składnik kawy, może spowalniać przyswajanie leku z przewodu pokarmowego, co zmniejsza jego efektywność.
Mam pytanie: jeśli rano biorę Euthyrox, to ile czasu powinnam odczekać, żeby spokojnie napić się kawy z mlekiem? Czy są jakieś konkretne zalecenia w tej sprawie? Dzięki!
Mam dokładnie tak samo – piję kawę tylko z mlekiem i nie wyobrażam sobie rezygnacji z porannej filiżanki. Staram się odczekać co najmniej 40-45 minut, a często nawet godzinę, zanim po nią sięgnę. Nie jest to łatwe, zwłaszcza teraz, gdy poranki robią się coraz chłodniejsze…
Czy można popijać Euthyrox kawą z mlekiem i pół łyżeczki cukru? Zawsze jadłam śniadanie przed wyjściem z domu, ale teraz mam problem, żeby się wyrobić. A bez kawy naprawdę trudno mi się obudzić. Wiecie coś na ten temat?
Nie, nie można. Euthyrox należy popijać wyłącznie wodą, najlepiej przegotowaną, a nie mineralną, ponieważ jony wapnia zawarte w wodzie mineralnej mogą utrudniać wchłanianie tyroksyny. Chyba że nie zależy Ci na skuteczności leku .