Czy po Letroxie się tyje?

Możliwe, że Twoja dawka leku @aniabe jest zbyt niska. Sama miałam podobne doświadczenie – przy dawce 25 µg nie tylko tyłam, ale ogólnie czułam się gorzej niż przed rozpoczęciem leczenia. Dopiero po zwiększeniu dawki przez lekarza zauważyłam poprawę, a waga przestała rosnąć.

U dorosłych standardowa dawka to zazwyczaj 50 µg lub więcej, ale leczenie zaczyna się często od 25 µg, aby organizm mógł się stopniowo przyzwyczaić. Po około 2-3 miesiącach, po wykonaniu badań poziomu hormonów tarczycy (TSH, FT3, FT4), dawka jest odpowiednio korygowana.

Jeśli chodzi o wpływ Euthyroxu na spalanie tłuszczu – warto pamiętać, że lek ten zawiera T4 (tyroksynę), a za procesy spalania tłuszczu w większym stopniu odpowiada T3 (trijodotyronina). U większości osób T4 jest przekształcane w T3 w organizmie, ale zdarza się, że ten proces przebiega mniej efektywnie. W takich przypadkach lepsze efekty mogą przynieść leki zawierające oba hormony, jak np. Novothyral.

Kluczowe jest obserwowanie swojego organizmu. Dobrym sposobem na ocenę skuteczności leczenia jest regularne mierzenie temperatury ciała zaraz po przebudzeniu. Jeśli temperatura spoczynkowa wynosi poniżej 36°C, może to sugerować, że dawka jest za mała lub lek wymaga zmiany.

Jednak należy pamiętać, że zbyt wysoka dawka hormonów tarczycy również może być niebezpieczna, prowadząc do objawów takich jak kołatanie serca czy inne problemy zdrowotne. Dlatego tak ważne są regularne badania i konsultacje z lekarzem.