Poltram Combo może potencjalnie powodować problemy żołądkowe u niektórych osób, szczególnie gdy jest stosowany przez dłuższy czas lub w połączeniu z innymi lekami, które mogą wpływać na żołądek. Składniki aktywne, tramadol i paracetamol, zazwyczaj są dobrze tolerowane, ale mogą powodować nudności, wymioty, zaparcia, biegunkę, bóle brzucha, dyspepsję lub wzdęcia u niektórych pacjentów.
Od jakiegoś czasu biorę Poltram Combo na przewlekły ból pleców (mam problemy z kręgosłupem, niestety siedzący tryb życia robi swoje). Działa całkiem dobrze na ból, ale zaczynam odczuwać lekkie problemy z żołądkiem – takie jak pieczenie i wzdęcia, zwłaszcza rano. Zastanawiam się, czy to możliwe, że ten lek szkodzi na żołądek, czy może to coś innego? Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Jeśli tak, jak sobie z tym poradziliście? Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki!
Miałem bardzo podobny problem, więc podzielę się swoimi doświadczeniami. Brałem Poltram Combo przez kilka miesięcy na ból kręgosłupa. Lek faktycznie pomagał z bólem, ale po jakimś czasie pojawiły się u mnie objawy takie jak zgaga, uczucie pieczenia w żołądku i ogólny dyskomfort. Najgorzej było rano albo po zjedzeniu czegoś cięższego.
Okazało się, że Poltram Combo może podrażniać żołądek, szczególnie jeśli ktoś ma wrażliwy układ pokarmowy albo bierze go na pusty żołądek. Mój lekarz wyjaśnił, że skład leku, zwłaszcza tramadol, może wpływać na błonę śluzową żołądka, a dodatkowo paracetamol w większych dawkach też bywa obciążający.
Próbowałem kilku rzeczy, żeby złagodzić te objawy. Po pierwsze, zacząłem brać lek zawsze po posiłku, a nie na pusty żołądek – to była ogromna różnica. Po drugie, przez jakiś czas stosowałem lek osłonowy na żołądek, który pomógł złagodzić te podrażnienia. Unikałem też tłustych i ciężkich potraw, bo one nasilały objawy.
Ostatecznie musiałem skonsultować się z lekarzem, bo problemy nie znikały całkowicie. Zmieniliśmy lek na inny środek przeciwbólowy, który mniej obciąża żołądek, choć muszę przyznać, że Poltram Combo działał najlepiej na ból.
Jeśli pieczenie u Ciebie będzie się utrzymywać, zdecydowanie warto porozmawiać z lekarzem. Nie lekceważ tych objawów, bo z czasem mogą prowadzić do poważniejszych problemów, takich jak nadżerki czy wrzody. Trzymam kciuki, żeby szybko się unormowało!