Nie, podczas stosowania Poltram Combo nie należy spożywać alkoholu. Poltram Combo, zawierający tramadol i paracetamol, może powodować działania niepożądane, takie jak senność. Spożywanie alkoholu podczas terapii tym lekiem może nasilać te efekty, prowadząc do zwiększonego ryzyka zaburzeń oddychania, a nawet depresji oddechowej. Dodatkowo, alkohol może wpływać na metabolizm tramadolu i paracetamolu, co może prowadzić do nieprzewidywalnych interakcji i zwiększać ryzyko uszkodzenia wątroby. Dlatego zaleca się unikanie alkoholu podczas stosowania Poltram Combo, aby zapewnić skuteczność leczenia i minimalizować ryzyko działań niepożądanych.
Stosuję Poltram Combo od ponad 2 miesięcy. Lek przyjmuję rano albo wieczorem, w zależności od potrzeby. Zastanawiam się, czy wypicie lampki wina od czasu do czasu może zaszkodzić mojej wątrobie? Czy takie połączenie jest bardzo ryzykowne? Będę wdzięczna za odpowiedzi i podzielenie się doświadczeniami.
@NocnyKochanek Miałam podobny dylemat, kiedy przez kilka miesięcy stosowałam Poltram Combo na przewlekły ból pleców. Sama uwielbiam dobre wino i ciężko było mi całkowicie z niego zrezygnować, ale ostatecznie postanowiłam dowiedzieć się więcej i podjąć świadomą decyzję.
Paracetamol, który jest jednym ze składników Poltram Combo, metabolizowany jest w wątrobie, podobnie jak alkohol. Już samo stosowanie leku w większych dawkach przez dłuższy czas może obciążać wątrobę, a dodanie alkoholu do tego równania zwiększa ryzyko uszkodzenia narządu. W moim przypadku lekarz wyjaśnił, że nawet niewielka ilość alkoholu, jak lampka wina, może pogorszyć metabolizm paracetamolu i nasilić działanie toksyczne na wątrobę.
Pamiętam jedną sytuację, kiedy podczas uroczystości rodzinnej pozwoliłam sobie na lampkę czerwonego wina. Następnego dnia poczułam się osłabiona, miałam lekkie mdłości, a ból głowy był większy niż zwykle. Zdałam sobie sprawę, że to mogła być reakcja na połączenie leku z alkoholem. To był dla mnie sygnał ostrzegawczy, żeby bardziej uważać.
Lekarze przestrzegają, że takie połączenie nie zawsze daje natychmiastowe objawy. Uszkodzenie wątroby może przebiegać stopniowo, bez wyraźnych sygnałów ostrzegawczych, aż do momentu, kiedy problem staje się poważny. Dlatego od tamtej pory zdecydowałam się całkowicie unikać alkoholu podczas stosowania Poltram Combo.
Jeśli już naprawdę chciałabyś wypić lampkę wina, spróbuj omówić to z lekarzem. Może on ocenić, czy w Twoim przypadku jednorazowe odstępstwo będzie bezpieczne, biorąc pod uwagę Twój ogólny stan zdrowia i wyniki badań. Niemniej, na podstawie mojego doświadczenia i wiedzy, osobiście radziłabym poczekać z winem do czasu zakończenia terapii.