Opinie Poltram Combo

Jak oceniacie efekty stosowania Poltram Combo i czy doświadczyliście jakichś skutków ubocznych? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla osób zmagających się z bólem o umiarkowanym lub dużym nasileniu, które rozważają stosowanie tego leku – każda historia ma znaczenie!

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Stosuje Poltram Combo przy leczeniu nawracających ostrych zapaleń prostaty które są arcynieprzyjemne. Stosuje go wraz z innymi lekami urologicznymi z dobrym skutkiem aby po kilku dniach zapomnieć o dolegliwości minimum na 6 - miesiecy. Nie nadużywam tego leku znając jego skład i działanie. Ostrożność jest jak najbardziej wskazana. Polecam.

Brałem Poltram Combo przez jakiś czas przy mocnych bólach pleców, takich że naprawdę ciężko było normalnie funkcjonować. Wrzucam zdjęcie, bo miałem u siebie zarówno zwykły Poltram Combo, jak i Poltram Combo Forte, więc widać od razu różnicę w dawkach — zwykły ma 37,5 mg tramadolu + 325 mg paracetamolu, a Forte 75 mg + 650 mg.

U mnie ten lek faktycznie działał przeciwbólowo i to dość wyraźnie. Po zwykłym Poltram Combo czułem ulgę mniej więcej po kilkudziesięciu minutach, ból trochę puszczał i dało się w końcu odetchnąć. Nie było tak, że nagle byłem w pełni sprawny, ale różnica była odczuwalna — szczególnie kiedy plecy bolały tak, że człowiek nie wiedział, czy siedzieć, leżeć czy chodzić. Forte było już dla mnie wyraźnie mocniejsze, więc tego nie traktowałbym jak „trochę silniejszej tabletki”, tylko naprawdę jako konkretny lek przeciwbólowy.

Z czasem zauważyłem jednak, że nie jest to lek całkiem obojętny. Zdarzała mi się zgaga, dziwne uczucie w żołądku albo takie przytkanie, szczególnie gdy brałem tabletkę bez jedzenia. Do tego dochodziła senność i zmęczenie w ciągu dnia — niby ból był mniejszy, ale człowiek chodził trochę zamulony. Przy pracy albo prowadzeniu auta to już robiło się problematyczne, bo czułem, że refleks i koncentracja nie są takie jak zwykle.

Raz popełniłem też błąd i wypiłem alkohol, chyba kieliszek wina na spotkaniu, i następnego dnia czułem się fatalnie. Od tamtej pory mam jasne zdanie, że Poltram Combo i alkohol to bardzo słabe połączenie. Ten lek sam z siebie potrafi przymulić, a po alkoholu efekt może być dużo gorszy.

Przewlekły ból pleców. Fizjoterapia i naproksen, 4 tabletki dziennie, trochę pomagały, ale po Poltram Combo człowiek po prostu na jakiś czas zapomina o bólu. Biorę dawkę około 16:00, bo inaczej później nie mogę spać bez Zolpidemu.

Na nastrój działa u mnie dużo lepiej niż leki przeciwdepresyjne, takie jak Cymbalta, którą biorę teraz. Przez jakiś czas czuję się po nim jak normalna, niewykończona psychicznie osoba. Z drugiej strony boję się uzależnienia i tego, że nie chcę codziennie brać tabletki tylko po to, żeby czuć się normalnie. Na razie jednak, przy depresji związanej z pracą i atakach paniki, chyba zaryzykuję jeszcze przez miesiąc albo dwa.

Z jakiegoś powodu około 10 minut po wzięciu Poltram Combo ból jakby na chwilę robi się jeszcze gorszy, ale później stopniowo się uspokaja i lek zabiera mi mniej więcej 80% bólu.

Dalej go biorę, bo nie chcę przechodzić na naprawdę mocne leki przeciwbólowe. Nie zmienię go na nic innego, chyba że dostanę coś bezpieczniejszego od tego, co biorę teraz, a jednocześnie równie dobrze będzie usuwać ból.

Biorę Poltram Combo od około 4 lat i u mnie działa, kiedy nic innego nie pomagało. Jestem na rencie przez różne problemy z kośćmi i mięśniami. Byłam już naprawdę u kresu sił, kiedy lekarz przepisał mi ten lek, i poczułam ogromną ulgę, że w końcu coś działa.

Zauważyłam też, że Poltram Combo poprawia mi nastrój, co trochę mnie niepokoi, bo nie chcę się uzależnić. Biorę tylko 1–2 tabletki dziennie, więc mam nadzieję, że kiedy zdecyduję się go odstawić, dam radę to zrobić bez większego problemu. W chłodniejszych miesiącach czasem potrzebuję wziąć trochę więcej.

Zastanawiam się też, czy to Poltram Combo może być przyczyną uderzeń gorąca, które mam teraz. Chciałabym wiedzieć, czy ktoś jeszcze zauważył u siebie coś podobnego.

Mam bóle głowy szyjnopochodne, więc lekarz przepisał mi Poltram Combo, żeby łagodzić ból do czasu założenia neurostymulatora w przyszłym miesiącu, który ma być już bardziej stałym rozwiązaniem. Biorę ten lek doraźnie od mniej więcej dwóch miesięcy. Nie jest tak, że Poltram Combo całkowicie usuwa ból głowy, ale zdecydowanie zmniejsza jego intensywność. Dla mnie to bardzo dobry lek „pomiędzy” — nie najmocniejszy, ale wystarczający, żeby jakoś przetrwać. Dodatkowy plus jest taki, że wydaje mi się, że pomaga też trochę na bóle związane z fibromialgią.

Biorę Poltram Combo tylko doraźnie na ból pleców i szyi, bo mam przewlekłe problemy bólowe, szczególnie z kręgosłupem. Nie stosuję go codziennie, bo mam poczucie, że to byłoby dla mnie już za dużo leków, ale muszę przyznać, że działa dobrze.

U mnie Poltram Combo pomaga na ból i nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych. Ale to tylko moje doświadczenie — każdy organizm reaguje inaczej.

Ten lek przeciwbólowy działa u mnie razem z plastrem przeciwbólowym. Cierpiałam tak długo, że kolejne mocniejsze leki narkotyczne/opioidowe pewnie skończyłyby się u mnie pobytem w szpitalu. Bałam się trochę brać Poltram Combo, ale kiedy w końcu spróbowałam, nie mogłam uwierzyć, jaką ulgę poczułam.