Czy Pramolan można brać na noc?

Tak, Pramolan jest lekiem uspokajającym, który może być stosowany do łagodzenia objawów lęku i bezsenności, zwłaszcza przed snem.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/pramolan/czy-pramolan-mozna-brac-na-noc

Ostatnio lekarz przepisał mi Pramolan na moje problemy z zasypianiem i ogólnym napięciem nerwowym. Zalecił branie jednej tabletki na noc. Czy ktoś z Was ma doświadczenia z przyjmowaniem Pramolanu przed snem? Czy faktycznie pomaga w lepszym zasypianiu i czy nie powoduje problemów z porannym wstawaniem? Będę wdzięczna za Wasze opinie stosowania Pramolanu na noc.

Brałam Pramolan przez kilka miesięcy, głównie z powodu problemów z zasypianiem i ciągłego napięcia. Lekarz zalecił mi przyjmowanie jednej tabletki na noc, podobnie jak Tobie. Na początku byłam sceptyczna, bo to jednak lek przeciwdepresyjny, ale postanowiłam spróbować.

Pierwsze kilka dni były trochę trudne – czułam lekką senność w ciągu dnia i suchość w ustach, ale te objawy szybko minęły. Po około tygodniu zauważyłam, że zasypiam znacznie łatwiej, a mój sen jest głębszy i bardziej regenerujący. Rano budziłam się wypoczęta i gotowa do działania, bez uczucia “zamulenia”.

Pamiętam, że miałam wtedy sporo stresu w pracy, a Pramolan pomógł mi podejść do wszystkiego z większym spokojem. Nie czułam się po nim otumaniona ani zmęczona w ciągu dnia, wręcz przeciwnie – miałam więcej energii, bo w końcu zaczęłam się dobrze wysypiać.

Znam też mojego sąsiada, który brał Pramolan na nerwicę. U niego efekty pojawiły się dopiero po miesiącu, ale był bardzo zadowolony. Mówił, że w końcu przestał się zamartwiać bez powodu i mógł normalnie funkcjonować.

Ważne jest, żeby dać sobie czas i nie zniechęcać się na początku. Każdy organizm reaguje inaczej, więc to, co działało u mnie, może wyglądać inaczej u Ciebie. Ale generalnie moje doświadczenia z Pramolanem są pozytywne i cieszę się, że zdecydowałam się go spróbować.

Pamiętaj jednak, że każdy organizm reaguje inaczej. Warto obserwować swoje samopoczucie i w razie jakichkolwiek wątpliwości skonsultować się z lekarzem. U mnie Pramolan sprawdził się świetnie jako wsparcie w walce z bezsennością i napięciem.