Pramolan nie jest przeznaczony do stosowania doraźnego; powinien być przyjmowany regularnie zgodnie z zaleceniami lekarza.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/pramolan/czy-pramolan-mozna-brac-doraznie
Pramolan nie jest przeznaczony do stosowania doraźnego; powinien być przyjmowany regularnie zgodnie z zaleceniami lekarza.
Cześć, mam pytanie do osób, które stosowały Pramolan. Czy ten lek można brać tylko doraźnie, na przykład wtedy, kiedy lęk mocno się nasila albo zaczyna się atak paniki?
Dostałam Pramolan 50 mg, ale nie do końca wiem, czy jest to lek, który trzeba przyjmować codziennie, żeby zaczął działać, czy można wziąć jedną tabletkę tylko w gorszym momencie. Już przyjmuję inne leki na stałe i nie chciałabym dokładać kolejnego, jeżeli nie jest to konieczne.
Czy ktoś z Was stosował Pramolan wyłącznie od czasu do czasu? Po jakim czasie czuliście uspok
ojenie i czy po tabletce byliście bardzo senni albo „otępiali”?
Ja brałam go doraźnie przy mocnym lęku. Trochę uspokajał, ale nie działał od razu. Najbardziej czułam senność i takie rozluźnienie, dlatego nie brałam go przed prowadzeniem samochodu ani kiedy musiałam być skupiona.
U mnie Pramolan był początkowo stosowany codziennie, wieczorem. Nie odczułam po pierwszej tabletce jakiegoś wyraźnego działania przeciwlękowego. Bardziej zrobiłam się senna i ciężka, a dopiero po kilku dniach zauważyłam, że ogólnie jestem spokojniejsza i mniej analizuję wszystko w głowie.
Później próbowałam brać go tylko w gorsze dni, ale doraźnie nie sprawdzał się u mnie tak dobrze jak typowy lek „ratunkowy”. Nie zatrzymywał nagle ataku paniki, tylko po pewnym czasie trochę wyciszał i powodował senność. Moim zdaniem dużo zależy od tego, czego oczekujesz. Jeżeli chodzi o szybkie przerwanie bardzo silnego lęku, Pramolan może działać za wolno. Jeżeli lęk narasta stopniowo i można wcześniej przewidzieć gorszy wieczór, wtedy przyjęcie doraźne może być bardziej odczuwalne.
Tylko od czasu do czasu go biorę podczas silniejszych napadów lęku. Pomagał mi trochę odciąć się od ciągłego stresu i gonitwy myśli, ale jednocześnie czułam się po nim oszołomiona, senna i jakby cięższa. Nie powiedziałabym, że działał natychmiastowo — nie było tak, że brałam tabletkę i po kilku minutach wszystko przechodziło.
Ostatecznie przestałam go stosować, bo przy moich objawach senność była czasami większym problemem niż sam lęk. Znam jednak osoby, które przyjmują go regularnie i dopiero wtedy zauważają stabilniejszy efekt. Dlatego sam fakt, że ktoś bierze Pramolan doraźnie, nie oznacza jeszcze, że taki sposób będzie równie skuteczny u każdej osoby. Warto też odróżnić go od benzodiazepin — Pramolan zwykle nie daje tak szybkiego i mocnego efektu przeciwlękowego.