Pramolan (opipramol) to lek przeciwlękowy i uspokajający, który działa na układ serotoninergiczny i noradrenergiczny w mózgu. Efekty Pramolanu na organizm mogą się różnić w zależności od pacjenta, dawki i czasu trwania leczenia.
Hej, mam pytanie odnośnie Pramolanu. Po jakim czasie zaczyna działać ten lek? I jak długo utrzymuje się jego działanie? Pytam, bo biorę 1 tabletkę rano, ale zastanawiam się, czy w nocy lek już przestaje działać. Stosuję go dopiero od dwóch dni, ale na razie nie widzę poprawy. Dodam, że jestem po zapaleniu oskrzeli, mam spore osłabienie i zmagam się z atakami nerwicy. Może ktoś ma podobne doświadczenia i coś podpowie?
Cześć! Z moich doświadczeń z Pramolanem mogę powiedzieć, że to lek, który potrzebuje trochę czasu, żeby zacząć działać. Zwykle pierwsze efekty pojawiają się po 7–14 dniach regularnego stosowania, a pełne działanie można zauważyć dopiero po około 3–4 tygodniach.
Co do długości działania – przy dawkowaniu raz dziennie, lek ma raczej łagodny i długotrwały efekt, który powinien pomagać w ciągu całego dnia. Jeśli masz wrażenie, że w nocy przestaje działać, warto o tym wspomnieć lekarzowi, bo może trzeba rozważyć zmianę dawki albo sposób dawkowania.
Jeśli dopiero zaczynasz, brak poprawy po dwóch dniach jest całkowicie normalny – organizm musi się przyzwyczaić. Osłabienie po zapaleniu oskrzeli i nerwica też mogą potęgować uczucie zmęczenia, więc daj sobie trochę czasu i nie stresuj się, że efekty nie pojawiają się od razu. Trzymaj się i powodzenia!