Pramolan jest lekiem przeciwlękowym i uspokajającym, który działa głównie przez modulowanie aktywności neuroprzekaźników, takich jak serotonina, noradrenalina i dopamina, w ośrodkowym układzie nerwowym. Nie ma jednak bezpośredniego wpływu na układ sercowo-naczyniowy, taki jak beta-blokery czy inne leki, które są powszechnie stosowane w celu obniżenia ciśnienia krwi czy tętna.
Hej, mam pytanie do osób, które stosują Pramolan – czy zauważyliście, że wpływa on na wasze tętno? Ja naturalnie mam raczej niskie, w spoczynku zwykle 55-60, ale odkąd biorę Pramolan (dwa razy dziennie, od około miesiąca), zauważyłem, że czasem spada mi poniżej 50, zwłaszcza gdy długo siedzę bez ruchu, np. przy biurku w pracy. Na szczęście nie towarzyszą temu żadne niepokojące objawy, jak omdlenia.
Jestem ciekawy, czy ktoś z was ma podobne doświadczenia? I jeśli tak, to może macie jakieś wskazówki, jak sobie z tym radzić albo czy warto się tym martwić?
Hej, widzę, że nie jestem sam z niskim tętnem po Pramolanie. U mnie w spoczynku też czasami spada poniżej 50, a biorę go dopiero od trzech dni. Czy ktoś wie, czy to normalna reakcja? I co najważniejsze – czy takie niskie tętno jest bezpieczne? Może ktoś ma doświadczenie z dłuższym stosowaniem i wie, czy organizm się z czasem dostosowuje?
Cześć! Ja biorę Pramolan od kilku lat, w zależności od potrzeby – czasem zmniejszam dawkę, a czasem muszę ją zwiększyć. Jeśli chodzi o tętno, to szczerze mówiąc, nie wiem, bo nigdy go nie mierzę. Ale zauważyłam, że mam dużo niższe ciśnienie niż przed rozpoczęciem stosowania Pramolanu. Bez tego leku pewnie musiałabym osobno leczyć nadciśnienie. Pozdrawiam wszystkich na forum!