Tak, Pramolan może być pomocny w leczeniu nerwicy żołądka, łagodząc objawy somatyczne związane ze stresem i lękiem.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/pramolan/czy-pramolan-szkodzi-na-zoladek
Tak, Pramolan może być pomocny w leczeniu nerwicy żołądka, łagodząc objawy somatyczne związane ze stresem i lękiem.
Mam pytanie, bo już sama nie wiem, co robić. Czy ktoś z Was stosował Pramolan na nerwicę żołądka? Od kilku miesięcy mam takie problemy, że co chwilę boli mnie brzuch, ciągle czuję napięcie w żołądku, jakby mnie ktoś tam ściskał. Do tego dochodzi zgaga, nudności, czasem nawet biegunki, ale lekarz mówi, że to nerwy, a nie jakaś choroba żołądka. Przepisał mi właśnie Pramolan, bo podobno pomaga przy takich problemach. Macie z tym jakieś doświadczenia? Pomaga na takie dolegliwości? Będę wdzięczna za wszelkie opinie!
Tak, ja brałam Pramolan i u mnie faktycznie pomógł na takie dolegliwości związane z nerwami. Powiem Ci, że miałam bardzo podobnie – ciągły ból brzucha, zgaga, uczucie ściskania w żołądku. Byłam przekonana, że to wrzody albo coś poważnego, ale po badaniach okazało się, że wszystko jest w porządku, a winowajcą jest stres. Lekarz wyjaśnił mi, że to tak zwana nerwica żołądka, czyli że stres i napięcie psychiczne odbijają się na układzie pokarmowym.
Na początku sceptycznie podchodziłam do Pramolanu, bo myślałam: „Jak lek na lęki ma pomóc na brzuch?”. Ale dałam mu szansę i po dwóch tygodniach zaczęłam zauważać różnicę. Brzuch przestał tak boleć, zgaga ustąpiła, a ja zaczęłam się czuć spokojniejsza. Co ważne, Pramolan działa bardziej uspokajająco, więc wieczorem świetnie mi pomagał na zasypianie, bo wcześniej non stop mieliłam w głowie różne problemy.