Czy Prestarium można brać wieczorem?

Tak, Prestarium można brać wieczorem, ale zależy to od zaleceń lekarza i indywidualnych potrzeb pacjenta. Ostateczna decyzja powinna być podjęta przez lekarza prowadzącego.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/prestarium/czy-prestarium-mozna-brac-wieczorem

Mam pytanie do osób, które biorą Prestarium. Od kilku miesięcy zażywam ten lek rano, ale zauważyłam, że pod wieczór zaczynam czuć takie dziwne zmęczenie i czasem lekki ból głowy. Zastanawiam się, czy ktoś z Was próbuje brać Prestarium wieczorem? Może to lepiej działa, zwłaszcza jeśli człowiek chce przespać spokojnie noc? Chętnie usłyszę Wasze doświadczenia, bo sama już nie wiem, czy zmieniać porę, czy się przemęczyć

Ja też biorę Prestarium zgodnie z zaleceniami – rano przed jedzeniem. Na początku miałam podobne wątpliwości jak Ty, bo zdarzało mi się pod wieczór czuć lekki spadek energii albo jakby moje ciśnienie zaczynało się wahać. Ale trzymam się tego porannego przyjmowania i muszę powiedzieć, że po kilku tygodniach organizm jakby się przyzwyczaił.

Miałam taki moment, że chciałam przetestować branie wieczorem – wiesz, z nadzieją, że ciśnienie przez noc lepiej się ustabilizuje. Ale jednak zdecydowałam się nie kombinować. Rano czuję się już normalnie, a lek wydaje się działać równomiernie przez cały dzień.

Z moich obserwacji wynika, że bardzo ważna jest regularność. Zawsze biorę tabletkę o tej samej porze, zanim zjem cokolwiek. I wiesz co? To naprawdę robi różnicę. Poza tym zacząłem mierzyć ciśnienie codziennie rano i wieczorem, żeby zobaczyć, czy coś się zmienia. U mnie wyniki są naprawdę stabilne, odkąd trzymam się tych zaleceń.

Powiem szczerze, że może po prostu trzeba dać sobie czas, żeby organizm w pełni się dostosował. Ja na przykład zauważyłam, że od kiedy piję więcej wody i dbam o dietę, czuję się jeszcze lepiej. Może to też jest coś, co warto wziąć pod uwagę, zanim zmienisz porę brania leku.