Ćwiczyć systematycznie oznacza 3-5 razy w tygodniu, wykonując ćwiczenia podobne do tych na rehabilitacji kardiologicznej: szybki marsz, krótki trucht, jazda na rowerze, ćwiczenia ogólne, takie jak krążenia, wymachy itp.
Tętno nocne na poziomie 55 jest prawidłowe, choć mogłoby być nieco niższe – to jednak zależy od wieku i indywidualnej tolerancji organizmu. Ja, mając 40+, czuję się dobrze z tętnem nocnym na poziomie 46-48. Raz miałem spadek do 42, co wywołało pewne objawy, takie jak nadmierna potliwość i mrowienia, ale nie było to nic poważnego. Każdy organizm reaguje inaczej – dla Ciebie tętno 55 w nocy wydaje się całkowicie bezpieczne. Bardziej niepokojące byłoby tętno 65-70 w nocy, ponieważ mogłoby wskazywać na jakąś przyczynę utrzymującą jego wyższy poziom, mimo że samo w sobie nie jest to niebezpieczne.
Alkohol – trudno mi się wypowiedzieć, ponieważ go nie spożywam i nie mam doświadczeń z jego wpływem. Warto obserwować swój organizm, aby ustalić, jak różne ilości wpływają na Twoje ciśnienie i tętno.
Kłucia w okolicy lewej piersi zdarzają się i, jeśli badania nie wykazały żadnych problemów, nie powinny budzić niepokoju. Warto jednak zwrócić uwagę, czy te kłucia mają związek z wysiłkiem fizycznym w ciągu dnia. Serce może reagować z kilkugodzinnym opóźnieniem na nadmierny wysiłek. Jeśli zauważysz taką zależność, może to być znak, że wysiłek był zbyt intensywny. Jeżeli nie ma związku z aktywnością, a kłucia nie są uciążliwe, można je zignorować. W przypadku silnych dolegliwości warto skonsultować się z lekarzem. Jedynym badaniem, które mogłoby być pomocne w wykluczeniu bardziej zaawansowanych zmian, jest koronarografia, ale decyzja o jej przeprowadzeniu należy do kardiologa.
Beta-blokery i puls – Nedal to beta-bloker, który obniża tętno i ciśnienie. Ja stosuję Bisocard i jestem zadowolony. Przed zawałem moje spoczynkowe tętno wynosiło 70-75, co było dla mnie niekomfortowe, mimo przyzwyczajenia. Po zawale, dzięki lekom, tętno spadło do 50-55, co poprawiło mój komfort życia. Warto dążyć do obniżenia tętna, ponieważ niższe wartości poprawiają wydolność i zdrowie, a także zmniejszają ryzyko problemów sercowo-naczyniowych.
Twoje obecne ciśnienie jest bardzo dobre, co oznacza, że Nedal i Prestarium skutecznie je regulują. Możesz jednak porozmawiać z lekarzem o dalszym obniżeniu tętna, o ile nie czujesz się wystarczająco komfortowo przy obecnych wartościach. Pamiętaj jednak, że każda zmiana dawki lub rodzaju leków musi być dostosowana do Twojego ogólnego stanu zdrowia i tolerancji.