Zazwyczaj po przyjęciu Prestarium, ciśnienie krwi zaczyna spadać po około 2-4 godzinach i osiąga maksymalne obniżenie po 6-8 godzinach. Wpływ leku na ciśnienie krwi utrzymuje się przez około 24 godziny, a po upływie tego czasu zaczyna stopniowo maleć.
Mam pytanie do osób, które stosują Prestarium na nadciśnienie. Po jakim czasie od zażycia zauważacie, że ciśnienie zaczyna spadać? Biorę go od niedawna i niby lekarz mówił, że działa przez całą dobę, ale jakoś czuję się inaczej rano, a inaczej wieczorem. Czy to tylko moja wyobraźnia, czy ktoś też to zauważył?
Też biorę Prestarium, już ponad rok. Zauważyłem, że ciśnienie spada mi jakieś dwie godziny po tabletce, ale ważne jest, kiedy ją wezmę. Kiedyś brałem rano i wieczorem zdarzały się skoki ciśnienia – lekkie, ale czułem się przez to rozdrażniony i miałem zawroty głowy.
Potem znajomy doradził mi, żeby spróbować brać lek wieczorem. Teraz biorę tabletkę o 20:00 i czuję się o wiele lepiej – ciśnienie stabilne, lepiej śpię, rano wszystko w porządku.
Dodatkowo zacząłem zapisywać swoje wyniki ciśnienia – rano, w ciągu dnia i wieczorem. Dzięki temu widzę, jak lek działa na mnie przez cały dzień. U mnie największy efekt jest po 6–8 godzinach od wzięcia tabletki. A, no i pamiętaj o piciu wody – jak się odwodnię, to czuję, że lek działa słabiej. Może to Ci pomoże!