Czy Prokit powoduje wzdęcia?

Prokit, czyli Itopridi hydrochloridum, jest lekiem stosowanym głównie w celu poprawy motoryki przewodu pokarmowego i leczenia objawów związanych z zaburzeniami ruchomości żołądka.

Temat jest powiązany ze: https://medyk.online/lek/prokit/czy-prokit-powoduje-wzdecia/

Biorę go od tygodnia na żołądek, bo miałam ciągłe uczucie pełności, jakby jedzenie stało. Niby jest trochę lżej, ale brzuch mam bardziej nadęty, gazy, przelewanie… Zaczynam się zastanawiać, czy to normalne, czy ten lek mi nie szkodzi.

U mnie było bardzo podobnie. Też dostałam Prokit na problemy z trawieniem, bo po każdym posiłku czułam się jak balon. Przez pierwsze dni myślałam, że coś jest nie tak, bo wzdęcia były większe niż przed leczeniem. Brzuch twardy, gazy, aż głupio. Dopiero później doczytałam, że jak jelita zaczynają pracować szybciej, to na początku może się tak dziać.

Ja brałam Prokit prawie miesiąc i powiem tak – u każdego jest inaczej. U mnie wzdęcia raz były, raz znikały, zależnie od tego, co zjadłam i o której godzinie brałam tabletkę. Koleżanka z pracy też brała i u niej wzdęcia nie przeszły wcale, więc odstawiła. Wydaje mi się, że ten lek po prostu rozrusza jelita i jednych to odciąża, a innych na początku jeszcze bardziej ‘rozdyma’. Ja nauczyłam się jeść mniejsze porcje i nie na noc i wtedy było dużo lepiej.