Ile można stosować Prokit?

Standardowo Prokit stosuje się maksymalnie 8 tygodni, bo taki limit podaje ulotka/ChPL. W chorobie refluksowej przełyku są dodatkowe ramy: do 6 tygodni w monoterapii albo do 12 tygodni jako lek „dodatkowy” do inhibitora pompy protonowej (IPP).

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/prokit/ile-mozna-stosowac-prokit/

Biorę go już kilka tygodni na problemy z żołądkiem (uczucie pełności, zaleganie po jedzeniu) i zaczynam się zastanawiać, czy to nie za długo. Trochę pomógł, ale nie jest idealnie. Jak długo Wy go braliście i czy ktoś brał dłużej?

Ja brałam Prokit około 6–7 tygodni. Na początku efekt był super, bo brzuch przestał być taki ciężki, mniej wzdęć, szybciej trawiłam. Po jakimś czasie miałam wrażenie, że lek już nie daje nic nowego, tylko utrzymuje to, co jest. Z tego co czytałam i co ludzie piszą, to on raczej jest na kurację, a nie na stałe łykanie miesiącami. U mnie po odstawieniu było ok, tylko musiałam pilnować diety, bo jak wróciłam do starych nawyków, to objawy zaczęły wracać.

U mnie temat wyglądał tak, że brałam Prokit prawie 2 miesiące, potem przerwa i znowu wracały objawy. Koleżanka brała krócej, jakieś 3–4 tygodnie i jej wystarczyło. Ja doszłam do wniosku, że sam lek nie załatwia sprawy, tylko pomaga na chwilę.