Tak, Propranolol może być stosowany w profilaktyce migren i bólów głowy.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/propranolol/czy-propranolol-jest-na-bol-glowy
Tak, Propranolol może być stosowany w profilaktyce migren i bólów głowy.
Hej wszystkim, mam pytanie do osób, które stosują te tabletki na migrenę. O której godzinie je bierzecie? Lekarz przepisał mi je dwa razy dziennie, po jednej tabletce, ale trochę się martwię. Wiem, że to również lek na nadciśnienie, a odkąd zaczęłam je przyjmować, moje ciśnienie spadło do bardzo niskich wartości (80/50). Czuję się senna, czasami boli mnie głowa – i szczerze mówiąc, nie wiem, czy to normalne. Może ktoś miał podobne doświadczenia? Zastanawiam się też, czy zmniejszenie dawki coś by pomogło, ale nie wiem, czy to dobry pomysł. Jak wy sobie z tym radzicie?
Myślę, że powinnaś porozmawiać z lekarzem, ale jeśli masz możliwość, spróbuj może zacząć od połowy tabletki i zobaczyć, czy poczujesz się lepiej. Wiesz, czy to są tabletki 10 mg czy 40 mg? Ja kiedyś brałem propranolol i wiem, jak to jest, gdy ciśnienie spada za nisko – to naprawdę potrafi człowieka rozłożyć. Skoro lek miał pomóc na migreny, a jednak ból głowy się nasila, wydaje mi się, że może warto rozważyć inny preparat.
Cześć! Ja też stosuję ten lek od jakiegoś czasu z powodu mojej “ulubionej” migreny… Lekarz przepisał mi 10 mg jako dawkę przewlekłą, czyli połowę tabletki, ale szczerze mówiąc, ataki i tak się zdarzały. Dlatego zdecydowałam się brać go tylko wtedy, gdy faktycznie zaczyna się migrena. Czasami to pomaga, ale zdarza się, że muszę dorzucić jeszcze coś przeciwbólowego – co ciekawe, wtedy działa lepiej.
Moim zdaniem każdy musi wypracować dla siebie odpowiednią dawkę i sposób stosowania. Z doświadczenia wiem, że nie można przesadzić z dawkowaniem, bo lek spowalnia serce i może powodować zawroty głowy czy inne nieprzyjemne objawy.
Ogólnie jestem zadowolona, bo daje mi nadzieję na spokojniejsze dni – a nic innego na mnie nie działa, zwłaszcza że leki na migrenę potrafią być naprawdę drogie. Dodam jeszcze, że jestem meteopatką i mam ogromną wrażliwość na zmiany ciśnienia. Ostatnio zauważyłam, że moje migreny się nasiliły, a wraz z nimi zawroty głowy i nudności. W takich sytuacjach biorę połowę albo całą tabletkę, a jak nie pomoże, to coś na ból i da się żyć.
Jeśli masz niskie ciśnienie, absolutnie uważaj z propranololem – może to być bardzo niebezpieczne. Sama mam niskie ciśnienie i kiedy raz go zażyłam, dopiero zaczęły się problemy. Ten lek działa na obniżenie ciśnienia, więc przy naturalnie niskim ciśnieniu ryzykujesz, że skończysz w szpitalu. Naprawdę lepiej poszukać innych opcji, które nie wpłyną tak mocno na układ krążenia. Uważaj na siebie!