Opinie Propranolol

Jak oceniacie efekty stosowania Propranololu i czy doświadczyliście jakichś skutków ubocznych? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla osób zmagających się z nadciśnieniem, lękiem lub migreną – każda historia ma znaczenie!

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Mam intensywny lęk przed wystąpieniami publicznymi. Odczuwałem tak silny przypływ adrenaliny, że trząsł mi się głos i czułem, że zaraz zemdleję. Potem pojawił się Propranolol u mojego lekarza. Teraz, gdy wiem, że będę występował publicznie, biorę 30 mg na 30 minut do godziny przed wystąpieniem, i moje objawy znikają. Nie ma śladu mojego strachu, jestem spokojny i pewny siebie.

Czytałem również bardzo ciekawy artykuł, który mówił, że Propranolol może faktycznie pomóc w eliminacji lęku. Zasadniczo mój mózg kojarzył wystąpienia publiczne z przypływami adrenaliny i zawstydzeniem. Teraz mój mózg nie musi się tego obawiać, a dzięki temu lekowi występowałem publicznie już wiele razy. Obecnie potrzebuję go o wiele rzadziej. Kiedyś nie byłem w stanie zabrać głosu nawet na małym spotkaniu, a teraz mogę to zrobić z łatwością nawet bez Propranololu, ponieważ moje ciało nie jest już „zaprogramowane” na taki przypływ adrenaliny i jestem bardziej pewny siebie. Mam nadzieję, że będę kontynuować wystąpienia publiczne z Propranololem i może pewnego dnia już nie będę go potrzebować.

Chciałam się podzielić moim doświadczeniem z propranololem, bo wiem, że wiele osób ma podobne pytania i może się zastanawiać, kiedy zaczną działać te tabletki. Mam 35 lat i zaczęłam brać propranolol kilka miesięcy temu na nadciśnienie oraz sporadyczne ataki lękowe. Na początku byłam trochę zaniepokojona, bo nie wiedziałam, kiedy zobaczę efekty.

Pierwsze efekty zauważyłam już po około tygodniu regularnego przyjmowania leku. Ciśnienie zaczęło się stabilizować, co było ogromną ulgą, bo wcześniej miałam bardzo nieregularne wyniki i czułam się ciągle zmęczona. Co do lęków, to trochę później – może po dwóch tygodniach zaczęłam odczuwać, że mam większą kontrolę nad swoim nerwem. Oczywiście, wszystko zależy od organizmu i dawki, którą przyjmuje lekarz.

Mój znajomy również bierze propranolol na migreny. Powiedział, że zaczęło mu pomagać po około dwóch tygodniach, ale pełny efekt zauważył dopiero po miesiącu regularnego stosowania. To trochę zniechęcające na początku, ale warto być cierpliwym.

Dla mnie kluczowe było, żeby nie przerywać leczenia bez konsultacji z lekarzem. Pomyślałam, że jeśli nie zobaczę szybkich efektów, to może lek mi nie pomoże, ale okazało się, że potrzeba trochę czasu, żeby organizm się przystosował. Teraz czuję się znacznie lepiej i mogę normalnie funkcjonować bez ciągłego martwienia się o ciśnienie czy lęki.

Jeśli zaczynasz propranolol, polecam być cierpliwym i regularnie brać lek zgodnie z zaleceniami lekarza. Każdy organizm reaguje inaczej, więc ważne jest, żeby obserwować swoje ciało i ewentualnie konsultować się z lekarzem, jeśli masz jakieś wątpliwości.

Biorę Propranolol na lęk przed wystąpieniami publicznymi. Mam pracę, która regularnie wymaga prezentacji przed dużymi grupami ludzi. Pół tabletki 40 mg około godzinę przed prezentacją całkowicie eliminuje u mnie takie objawy jak kołatanie serca, pocenie się itd. Jestem wtedy zupełnie spokojny.

Migreny znacznie się zmniejszyły. Teraz miewam je właściwie tylko sezonowo, przy alergii. Drżenia ustąpiły, ciśnienie jest niższe, a lęk wyraźnie się zmniejszył. Jedynym skutkiem ubocznym są dziwne, nietypowe sny. Korzyści zdecydowanie przewyższają ten efekt uboczny.

Propranolol zmienił moje życie. Miewałam 1–2 migreny tygodniowo. Były tak silne, że robiło mi się niedobrze i musiałam leżeć w ciemnym pokoju przez 24 godziny. Po rozpoczęciu przyjmowania Propranololu migreny zdarzają się raz w miesiącu albo nawet rzadziej. Dla mnie to ogromna zmiana.

Biorę Propranolol od 1999 roku. Wcześniej próbowałem wielu różnych leków na migrenę, ale Propranolol bardzo dobrze się u mnie sprawdził. Migrenę miałem prawie co tydzień, tak silną, że lądowałem w ciemnym pokoju w ogromnym bólu. Szacuję, że miałem setki, jeśli nie ponad tysiąc migren — aż trudno uwierzyć, że człowiek może przetrwać ich tak wiele. To było straszne życie. Przez ostatnie 20 lat migreny nadal się zdarzały, ale już nie były nie do opanowania i dużo łatwiej było z nimi żyć.

Mam drżenie samoistne i jestem pielęgniarką. Stosowałam Propranolol, kiedy pracowałam w szpitalu i musiałam zakładać wenflony, cewniki, pobierać krew itd. Przez wiele lat nie brałam leczenia ze względu na skutki uboczne tego leku, ale niedawno zdecydowałam się do niego wrócić. Prawdopodobnie jednak nie będę go kontynuować. Pomaga na drżenie, ale przez ogromne wyczerpanie musiałam zrezygnować z pływania i karate, a od dwóch tygodni, odkąd zaczęłam go brać, mam ciągłą biegunkę. Nie mogę zrezygnować ze sportu i bardzo boję się przytycia oraz tego, że stanę się osobą siedzącą cały dzień na kanapie.

Po 20 latach pracy jako nauczyciel zacząłem odczuwać lęk przed prowadzeniem zajęć. Pojawiało się pocenie, kołatanie serca, zawroty głowy itd. Lekarz włączył mi Propranolol 20 mg około 10 lat temu i moje życie bardzo się zmieniło. Już w pierwszym tygodniu nadmierne pocenie i strach jakby zaczęły znikać. Teraz nie boję się sytuacji społecznych. Biorę generyczny Propranolol dwa razy dziennie i naprawdę nigdy o nim nie zapominam. Najlepsze jest to, że nie czuję się „na lekach”, tylko po prostu mogę radzić sobie ze stresem w rozsądny i normalny sposób. Ten lek oddał mi moje normalne życie. Mam nadzieję, że będę mógł go stosować dalej. Jeśli ktoś ma uporczywy lęk, Propranolol też może mu pomóc.

Bardzo dobry lek. Biorę jedną kapsułkę Propranololu każdego ranka i bardzo dobrze działa na moje ciśnienie, które było w górnych granicach normy. Ma też działanie uspokajające, które okazało się dla mnie bardzo przyjemne i niespodziewane. Lekarz rodzinny nic mi o tym wcześniej nie powiedział — chciał zobaczyć, czy sam zauważę ten efekt wyciszenia. Powiedział później, że sam kiedyś brał go właśnie dla łagodnego uspokojenia. W porównaniu z Propranololem leki przeciwlękowe z grupy benzodiazepin wydają mi się dużo cięższe i mniej subtelne. Z tego, co mi powiedziano, moja dawka i tak jest niższa niż u wielu innych osób.

Zaczęłam brać Propranolol z powodu łagodnego drżenia rąk. Na początku działał świetnie, ale teraz drżenie wróciło, mimo że nie pominęłam żadnej dawki. Do tego gorzej śpię — przez większość nocy jestem wybudzona. Zamierzam zapytać lekarza o możliwość odstawienia tego leku.

Propranolol skutecznie ograniczył moje migreny, ale nie zapobiegł im całkowicie. Najgorszym skutkiem ubocznym jest niekontrolowany głód, który próbuję łagodzić piciem wody i żuciem gumy.

Mam napady paniki od ponad 30 lat. Po rozpoczęciu stosowania Propranololu objawy paniki wyraźnie zmniejszyły się już w pierwszym miesiącu i 30 lat później lek nadal skutecznie je blokuje. Najlepiej działa u mnie wersja o przedłużonym uwalnianiu. Jedynym skutkiem ubocznym jest to, że czasami czuję się zmęczony. Lek obniża też maksymalne tętno, co może przeszkadzać przy uprawianiu sportu.

Kiedyś miałam migreny 2–3 razy w tygodniu, a po zaledwie 40 mg Propranololu zmniejszyły się do około 2 w miesiącu i nie są już tak silne, gdy się pojawiają. Skutki uboczne podobne jak u innych: zmęczenie i przyrost masy ciała, ale mimo wszystko było warto.

Propranolol bardzo skutecznie zapobiega migrenom, ale trudno funkcjonować ze stałym uczuciem zmęczenia. Jeśli wezmę go przed treningiem na siłowni, robi mi się bardzo niedobrze, zaczynam się pocić i mam zawroty głowy. Przez skutki uboczne odstawiłam ten lek kilka lat temu, ale teraz, gdy migreny wróciły — średnio około 5 miesięcznie — znowu rozważam powrót. Kilkumiesięczna suplementacja magnezem i witaminą B2 nie wydaje się u mnie skuteczną alternatywą dla leków na receptę.

Zaczęłam brać Propranolol 2 miesiące temu. Wcześniej przez ponad 3 lata stosowałam Cymbaltę na lęk i napady paniki. Z czasem zaczęło mi rosnąć ciśnienie, ale lekarz nie wydawał się tym szczególnie zaniepokojony, dopóki nie zrobiłam testu wysiłkowego i nie byłam w stanie dokończyć nawet szybszego marszu, bo ciśnienie skoczyło mi bardzo wysoko — ponad 220/110. Czułam bicie serca aż w gardle i miałam wrażenie, że zaraz zwymiotuję. Teraz jestem już po odstawieniu Cymbalty, co było bardzo trudne, i próbuję Propranololu na lęk. Na razie nie potrafię jeszcze ocenić efektu. Moi rodzice biorą go od wielu lat, więc pomyślałam: czemu nie spróbować.