Tak, można stosować Amotaks (amoksycylinę) wraz z Ibupromem (ibuprofenem). Teraz rozszerzę tę informację.
Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/amotaks/czy-przy-amotaks-mozna-brac-ibuprom
Tak, można stosować Amotaks (amoksycylinę) wraz z Ibupromem (ibuprofenem). Teraz rozszerzę tę informację.
Cześć, mam takie pytanie, bo trochę się martwię. Od wczoraj biorę Amotaks na zapalenie gardła, bo lekarz przepisał. Strasznie mnie boli głowa i nie wiem, czy mogę wziąć Ibuprom, żeby to jakoś uśmierzyć. Nie chcę, żeby te leki się “gryzły”, bo już kiedyś miałam problem z żołądkiem po lekach i wolę dmuchać na zimne. Jak ktoś ma jakieś doświadczenia, to proszę o radę, bo nie wiem, co robić, a głowa pęka… Dzięki z góry!
U mnie też była podobna sytuacja. W zeszłym roku miałam anginę i brałam Amotaks. Lekarz wtedy powiedział, że spokojnie mogę brać Ibuprom na ból głowy czy gorączkę, bo te leki się nie kłócą. Nawet w ulotkach o tym nic nie ma, ale jak też się bałam, to brałam Ibuprom po jedzeniu, żeby oszczędzić żołądek. To u mnie działało, chociaż wiadomo, każdy organizm inny.
Ale powiem Ci coś jeszcze – kiedyś kumpel miał problem z antybiotykiem i brał na własną rękę coś przeciwbólowego (chyba paracetamol, nie pamiętam dokładnie), a potem się okazało, że wziął za dużo i miał problem z wątrobą. Więc warto się pilnować z dawkami. Mnie zawsze pomaga, żeby przy lekach trzymać się ściśle tego, co piszą w ulotce albo co powie lekarz.
A jeszcze taki tip – jak mnie boli głowa przy antybiotyku, to staram się więcej pić wody. Moja babcia zawsze mówiła, że “jak leki to i dużo wody, bo jak organizm wysuszony, to głowa boli”. Trochę to śmieszne, ale może coś w tym jest, bo jak się pilnuję, to faktycznie jest lepiej.
Daj znać, jak się czujesz i czy Ibuprom pomógł! Trzymaj się i zdrowia życzę! ![]()