Czy przy Augmentinie można brać Ibuprom?

Tak, można przyjmować Ibuprom (ibuprofen) w trakcie leczenia Augmentinem (amoksycylina i kwas klawulanowy), o ile nie istnieją przeciwwskazania ani uczulenia na którykolwiek z tych leków. Ibuprofen to niesteroidowy lek przeciwzapalny (NLPZ), który łagodzi ból, obniża gorączkę i działa przeciwzapalnie. Augmentin jest antybiotykiem używanym do zwalczania infekcji bakteryjnych.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/augmentin/czy-przy-augmentinie-mozna-brac-ibuprom

Hej! Mam pytanie do osób, które stosowały Augmentin – czy zdarzyło Wam się brać Ibuprom Max przy tym antybiotyku? Ginekolog przepisał mi Augmentin i powiedział, że mogę coś zażyć na ból, ale zapomniałam, co dokładnie polecił. Boli mnie zarówno macica, jak i kręgosłup, więc szukam szybkiego rozwiązania. Ktoś ma doświadczenie z takim połączeniem?

Cześć! Stosowałam Augmentin razem z Ibupromem Max, kiedy miałam silne bóle mięśni i pleców. U mnie wszystko było w porządku, nie miałam żadnych skutków ubocznych, ale zawsze warto zachować ostrożność. Ibuprofen (czyli składnik Ibupromu Max) raczej nie wchodzi w interakcje z Augmentinem, ale lepiej pilnuj dawki i nie przekraczaj zalecanej ilości. Jeśli masz wątpliwości, spróbuj potwierdzić to jeszcze u swojego lekarza albo farmaceuty. U mnie to połączenie przyniosło dużą ulgę, więc mam nadzieję, że Tobie też pomoże!