Zaleca się unikanie spożywania alkoholu podczas przyjmowania leku Ebilfumin.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/ebilfumin/czy-przy-leku-ebilfumin-mozna-pic-alkohol
Zaleca się unikanie spożywania alkoholu podczas przyjmowania leku Ebilfumin.
Hejka, mam pytanie do Was, bo w necie nic konkretnego nie znalazłam, a lekarza już nie chciałam męczyć z takim „dylematem”. Wiecie, czy przy tym Ebilfuminie można normalnie wypić kieliszek wina albo piwo? Chodzi mi o coś symbolicznego, bo w sobotę idę na urodziny koleżanki i głupio mi siedzieć o suchym pysku, kiedy wszyscy będą wznosić toasty. Wiem, że to niby lek na grypę, więc pewnie lepiej byłoby unikać, ale kurczę, z drugiej strony, raz się żyje, prawda? Jakieś doświadczenia? Ktoś próbował? Dzięki za wszelkie rady!
Hej! Wiem, o co Ci chodzi, bo miałam podobny „dylemat” dwa lata temu, jak brałam Ebilfumin na grypę, a akurat wypadło spotkanie u znajomych. Powiem tak – wypiłam wtedy jedno małe piwo, bo uznałam, że „co mi tam, jedna butelka mnie nie zabije”. No i żyję, ale… Szczerze? Nigdy więcej.
Nie wiem, czy to była wina samego leku, alkoholu, czy mojego organizmu, ale po tym piwie czułam się fatalnie. Grypa jeszcze nie zdążyła całkiem odpuścić, więc zamiast się „rozluźnić”, dostałam dziwne zawroty głowy i jakieś takie mrowienie w całym ciele. Jakby tego było mało, ból głowy, który już trochę ustępował po lekach, wrócił z podwójną siłą. Cały wieczór marzyłam tylko o tym, żeby wrócić do domu i położyć się spać.
No i powiem Ci jeszcze, że jak czytałam potem różne fora (bo oczywiście zaczęłam szukać odpowiedzi, co się ze mną dzieje ), to okazało się, że alkohol może trochę „mieszać” z działaniem takich leków. Podobno Ebilfumin sam w sobie potrafi dać skutki uboczne, jak bóle głowy czy nudności, a alkohol to tylko podbija. Więc od tamtej pory, jak biorę jakiekolwiek leki – czy to na grypę, czy na cokolwiek innego – to po prostu odpuszczam alkohol. Chwilowe przyjemności nie są warte tego dyskomfortu, serio.
Biorę Ebifumin od wtorkowego popołudnia i czuję się już o wiele lepiej, ale zostały mi jeszcze 4 tabletki. Zastanawiam się, czy mogę pić alkohol, podczas gdy nadal przyjmuję Ebifumin?
Nie robiłabym tego na Twoim miejscu. Twój organizm potrzebuje nawodnienia, a alkohol tylko osłabia organizm i go odwadnia.