Nie, Ebilfumin nie jest antybiotykiem. Jest to lek przeciwwirusowy stosowany w leczeniu i profilaktyce grypy typu A i B.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/ebilfumin/czy-to-antybiotyk-ebilfumin
Nie, Ebilfumin nie jest antybiotykiem. Jest to lek przeciwwirusowy stosowany w leczeniu i profilaktyce grypy typu A i B.
Hej, dziewczyny i chłopaki! Mam pytanie, bo trochę się stresuję… Czy Ebilfumin to na pewno nie jest antybiotyk? Lekarka mi przepisała na grypę, ale jakoś mam opory, żeby zacząć brać. Pamiętam, że kiedyś miałam reakcję alergiczną na jeden z antybiotyków (niestety, nie pamiętam już nazwy, bo to było dawno temu, ale była wysypka na całe ciało). Boję się, że znowu coś mi wyskoczy albo jeszcze gorzej… Czy ktoś z Was miał jakieś reakcje po Ebilfumin? Jak to działa u Was? Może ktoś miał podobną sytuację?
Spokojnie, Ebilfumin to na pewno nie antybiotyk, tylko lek przeciwwirusowy, więc w tym kierunku możesz być spokojna. Ja też kiedyś myślałam, że wszystko na receptę to od razu antybiotyk, ale to wcale tak nie działa!
Sama brałam Ebilfumin rok temu, jak cała moja rodzina padła na grypę. No i powiem Ci, że u mnie było bez żadnych rewelacji typu wysypki czy alergie. A muszę Ci przyznać, że ja mam strasznie wrażliwą skórę i zdarzało mi się reagować na różne leki (a zwłaszcza antybiotyki!).
Ebilfumin działa inaczej – on blokuje wirusa, żeby się nie rozprzestrzeniał. Ja wzięłam go w pierwszej dobie choroby, jak tylko zaczęły się objawy, i dzięki temu przeszłam grypę dużo lżej niż reszta rodziny. Mój mąż się ze mnie śmiał, że jak zwykle kombinuję, a potem to ja kombinowałam mu herbaty z cytryną, bo ledwo żył przez tydzień, a ja już byłam na nogach!
Co do alergii – najlepiej byłoby, żebyś jednak pamiętała, na co dokładnie byłaś uczulona, bo to zawsze trochę stres, jak człowiek nie wie. Ale wiesz co? Moja kuzynka jest uczulona na penicylinę i różne inne cuda, a Ebilfumin brała bez problemu. Może zapytaj w aptece albo jeszcze raz skonsultuj się z lekarzem, jeśli się bardzo boisz – lepiej dmuchać na zimne.
Ale serio, nie panikuj! U mnie było wszystko okej, u kuzynki też, a to nie antybiotyk, więc powinno być spokojnie. Trzymaj się ciepło i wracaj szybko do zdrowia!