Czy przy tabletkach Vines można pić alkohol?

Tak, picie alkoholu podczas stosowania tabletek antykoncepcyjnych Vines nie wpływa bezpośrednio na ich skuteczność antykoncepcyjną. Składniki aktywne Vines – gestoden i etynyloestradiol – działają na układ hormonalny niezależnie od spożycia alkoholu. Jednakże spożywanie alkoholu w większych ilościach może pośrednio wpłynąć na skuteczność antykoncepcji i zwiększyć ryzyko działań niepożądanych.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/vines/czy-przy-tabletkach-vines-mozna-pic-alkohol

Pierwsze tabletki, Vines zaczęłam stosować od 2 listopada. Początek był całkiem łagodny – przez pierwsze pięć dni pojawiało się lekkie plamienie, ale później wszystko ustąpiło. Jedynym drobnym dyskomfortem były sporadyczne bóle przypominające te przed okresem, co zrozumiałam jako naturalną reakcję organizmu na nowe hormony.

Jednak… Podczas jednej z imprez pozwoliłam sobie na kieliszek wina z chłopakiem. Nie przesadziłam – piłam powoli, przez około cztery godziny, żeby delektować się smakiem, a nie „zaszaleć”. Kiedy kładłam się spać, czułam jednak lekki szum w głowie. Następnego dnia, po 4-5 godzinach snu, wciąż miałam wrażenie, że alkohol nie do końca się rozłożył w organizmie. Tabletkę wzięłam około godziny 11, czyli godzinę później niż zwykle.

No i tu pojawia się problem. Tego dnia współżyłam z partnerem, który skończył we mnie. Od tamtej chwili nie mogę przestać się martwić. Może przesadzam, ale świadomość, że organizm mógł jeszcze nie przetrawić alkoholu, trochę mnie stresuje.

Dodam jeszcze, że dzisiaj mija trzeci dzień przyjmowania białych tabletek, a krwawienie z odstawienia nadal się nie pojawiło. Żadnych skurczy, żadnych zwiastunów. Wiem, że to może być normalne, ale przy pierwszym cyklu tabletki łatwo o panikę.

Planuję umówić się do ginekologa, jak tylko uporam się z sesją. Póki co, próbuję jakoś skupić się na nauce, choć przyznaję, że stres nie pomaga. Trudno w takiej sytuacji zachować spokój i się nie zamartwiać…

Ale z jakiego powodu schizujesz?

Alkohol sam w sobie nie wpływa na skuteczność tabletek antykoncepcyjnych, chyba że dochodzi do sytuacji, w której wypijesz tak dużo, że w ciągu 4 godzin od przyjęcia tabletki wystąpią wymioty. To jedyny przypadek, gdy alkohol mógłby pośrednio zakłócić działanie antykoncepcji, ponieważ tabletka mogłaby nie zostać w pełni wchłonięta. W każdej innej sytuacji, niezależnie od ilości wypitego alkoholu, działanie tabletek pozostaje niezmienione. Jeśli więc nie miałaś takich problemów, nie ma powodów do obaw o ich skuteczność.