Stosowanie tabletek Vines, jak i innych złożonych hormonalnych środków antykoncepcyjnych, może wiązać się z pewnymi zmianami masy ciała, ale niekoniecznie oznacza to przyrost tkanki tłuszczowej. W większości przypadków te wahania wynikają z zatrzymywania wody w organizmie i mogą być krótkotrwałe.
Nie brałam tabletek antykoncepcyjnych od wielu lat, ale od czterech miesięcy stosuję Vines. Aktualnie kończę czwarte opakowanie. Ogólnie przez większość czasu czułam się dobrze – nie przytyłam ani nie schudłam, więc w tym zakresie nie zauważyłam żadnych zmian. Miałam jednak plamienia, które pojawiały się w trzecim tygodniu każdego opakowania, a teraz znowu występują. Z tego powodu moja ginekolog stwierdziła, że Vines mogą być dla mnie za słabe i przepisała mi Regulon jako alternatywę.
Od początku czwartego opakowania zaczęło się coś dziwnego – i tu zastanawiam się, czy ktoś miał podobne doświadczenia. W pierwszych dniach tego opakowania zemdlałam w środku nocy, około godziny 2. To było kompletnie niespodziewane, totalny odlot. Od tamtego czasu niemal codziennie, zwykle wieczorami, mam dziwne epizody: czuję, jakby zaraz miało mi się znowu zrobić słabo, serce zaczyna bić jak szalone. Staram się wtedy uspokoić, ale te sytuacje są wyczerpujące i bardzo mnie stresują.
Byłam u neurologa – wszystko jest w porządku. Miałam również założony holter EKG i teraz czekam na wyniki. Zastanawiam się jednak, czy takie reakcje mogą być związane z Vines? Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia po tych tabletkach? Jak się po nich czujecie? Może to, co się dzieje, to kwestia tych „zjazdów” albo czegoś innego związanego z hormonami?
Miałam dokładnie to samo po Vines – szczególnie podczas krwawienia z odstawienia, a teraz, gdy całkowicie odstawiłam tabletki, objawy też jeszcze się pojawiały, choć powoli ustępują. Rozmawiałam o tym z ginekologiem i okazało się, że to rzeczywiście może być wina Vines. Te tabletki mogą wywoływać stany lękowe, co u mnie objawiało się bardzo wysokim pulsem i omdleniami. Jeśli masz podobne problemy, naprawdę polecam je jak najszybciej odstawić.
A co do tycia – to nie same tabletki powodują przyrost wagi, tylko mogą zwiększać apetyt. Więc jeśli przytyjesz, to bardziej będzie to wynik większego jedzenia. Wszystko zależy od tego, czy uda Ci się kontrolować dietę.