Czy po tabletkach Vines się tyje?

Stosowanie tabletek Vines, jak i innych złożonych hormonalnych środków antykoncepcyjnych, może wiązać się z pewnymi zmianami masy ciała, ale niekoniecznie oznacza to przyrost tkanki tłuszczowej. W większości przypadków te wahania wynikają z zatrzymywania wody w organizmie i mogą być krótkotrwałe.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/vines/czy-po-tabletkach-vines-sie-tyje

Nie brałam tabletek antykoncepcyjnych od wielu lat, ale od czterech miesięcy stosuję Vines. Aktualnie kończę czwarte opakowanie. Ogólnie przez większość czasu czułam się dobrze – nie przytyłam ani nie schudłam, więc w tym zakresie nie zauważyłam żadnych zmian. Miałam jednak plamienia, które pojawiały się w trzecim tygodniu każdego opakowania, a teraz znowu występują. Z tego powodu moja ginekolog stwierdziła, że Vines mogą być dla mnie za słabe i przepisała mi Regulon jako alternatywę.

Od początku czwartego opakowania zaczęło się coś dziwnego – i tu zastanawiam się, czy ktoś miał podobne doświadczenia. W pierwszych dniach tego opakowania zemdlałam w środku nocy, około godziny 2. To było kompletnie niespodziewane, totalny odlot. Od tamtego czasu niemal codziennie, zwykle wieczorami, mam dziwne epizody: czuję, jakby zaraz miało mi się znowu zrobić słabo, serce zaczyna bić jak szalone. Staram się wtedy uspokoić, ale te sytuacje są wyczerpujące i bardzo mnie stresują.

Byłam u neurologa – wszystko jest w porządku. Miałam również założony holter EKG i teraz czekam na wyniki. Zastanawiam się jednak, czy takie reakcje mogą być związane z Vines? Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia po tych tabletkach? Jak się po nich czujecie? Może to, co się dzieje, to kwestia tych „zjazdów” albo czegoś innego związanego z hormonami?

Miałam dokładnie to samo po Vines – szczególnie podczas krwawienia z odstawienia, a teraz, gdy całkowicie odstawiłam tabletki, objawy też jeszcze się pojawiały, choć powoli ustępują. Rozmawiałam o tym z ginekologiem i okazało się, że to rzeczywiście może być wina Vines. Te tabletki mogą wywoływać stany lękowe, co u mnie objawiało się bardzo wysokim pulsem i omdleniami. Jeśli masz podobne problemy, naprawdę polecam je jak najszybciej odstawić.

A co do tycia – to nie same tabletki powodują przyrost wagi, tylko mogą zwiększać apetyt. Więc jeśli przytyjesz, to bardziej będzie to wynik większego jedzenia. Wszystko zależy od tego, czy uda Ci się kontrolować dietę.

Czy po Vines można przytyć? Pytam, bo zaczynam się już serio martwić. Biorę Vines od około 2 miesięcy i mam wrażenie, że od tego czasu wyraźnie przybrałam na wadze. Wrzucam zrzut z aplikacji w telefonie, w której monitoruję wagę, bo wcześniej wszystko było raczej stabilne, a teraz widzę stopniowy wzrost praktycznie z tygodnia na tydzień. Nie wiem, czy to faktycznie po tabletkach, czy może bardziej zatrzymanie wody, ale różnicę już czuję też po ubraniach i brzuch mam jakby bardziej napompowany. Nie zmieniałam jakoś bardzo jedzenia ani aktywności, dlatego zaczęłam podejrzewać właśnie Vines. Czy któraś z Was też tak miała? Jeśli tak, to czy potem się to unormowało, czy trzeba było zmienić tabletki?

U mnie po Vines też był taki etap, że myślałam, że tyję. Na wadze wpadło chyba około 2–3 kg, ale bardziej wyglądało to u mnie na zatrzymanie wody i wzdęcia niż na prawdziwe tycie. Najbardziej czułam to właśnie po brzuchu, piersiach i trochę po udach. Po mniej więcej 3 opakowaniach sytuacja się uspokoiła i waga częściowo wróciła, więc u mnie nie skończyło się odstawieniem. Jeśli wcześniej miałaś stabilną wagę i nagle coś się zmieniło po rozpoczęciu Vines, to moim zdaniem jak najbardziej może być związek.

Ja akurat miałam odwrotnie niż niektóre dziewczyny, bo po Vines naprawdę przytyłam i niestety nie był to tylko ‘spuchnięty brzuch’. Byłam bardziej głodna, częściej podjadałam i dopiero po czasie skojarzyłam, że zaczęło się to mniej więcej po rozpoczęciu tabletek. Na początku też myślałam, że sobie to wkręcam, ale jak zobaczyłam zapiski w aplikacji i stare spodnie przestały być wygodne, to uznałam, że coś jest na rzeczy. U mnie samo się nie unormowało i dopiero po zmianie tabletek problem z wagą przestał się nasilać. Tak że tak — u niektórych dziewczyn taki efekt się zdarza.