Czy można pić alkohol przy Novynette?

Tak, picie alkoholu jest dopuszczalne przy stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych Novynette, ponieważ alkohol nie wpływa bezpośrednio na skuteczność ani mechanizm działania tych tabletek.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/novynette/czy-mozna-pic-alkohol-przy-novynette

Cześć wszystkim, zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne Novynette i zastanawiam się, czy mogę pić alkohol, będąc na tej antykoncepcji? Nie chodzi mi o duże ilości, ale np. kieliszek wina do kolacji albo piwo w weekend. Jakie macie doświadczenia w tej kwestii? Czy alkohol wpływa na skuteczność tych tabletek?

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że alkohol sam w sobie nie zmniejsza skuteczności tabletek antykoncepcyjnych takich jak Novynette. Piję od czasu do czasu kieliszek wina albo drinka i nie zauważyłam żadnych problemów. Ważne jest jednak, żeby pamiętać o regularnym zażywaniu tabletek, bo jeśli np. zdarzy Ci się pić więcej i będziesz mieć wymioty w ciągu kilku godzin od przyjęcia tabletki, to faktycznie jej skuteczność może spaść.

Jeśli chodzi o większe ilości alkoholu, to warto uważać – nie dlatego, że alkohol “osłabia” tabletki, ale dlatego, że łatwiej zapomnieć o ich przyjęciu w odpowiednim czasie. Dlatego ja zawsze staram się mieć przypomnienie w telefonie, niezależnie od sytuacji. Poza tym, pamiętaj, że każda z nas reaguje inaczej, więc jeśli masz jakieś wątpliwości albo nie czujesz się komfortowo, najlepiej pogadaj z lekarzem."