Tak, picie alkoholu jest dopuszczalne przy stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych Novynette, ponieważ alkohol nie wpływa bezpośrednio na skuteczność ani mechanizm działania tych tabletek.
Cześć wszystkim, zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne Novynette i zastanawiam się, czy mogę pić alkohol, będąc na tej antykoncepcji? Nie chodzi mi o duże ilości, ale np. kieliszek wina do kolacji albo piwo w weekend. Jakie macie doświadczenia w tej kwestii? Czy alkohol wpływa na skuteczność tych tabletek?
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że alkohol sam w sobie nie zmniejsza skuteczności tabletek antykoncepcyjnych takich jak Novynette. Piję od czasu do czasu kieliszek wina albo drinka i nie zauważyłam żadnych problemów. Ważne jest jednak, żeby pamiętać o regularnym zażywaniu tabletek, bo jeśli np. zdarzy Ci się pić więcej i będziesz mieć wymioty w ciągu kilku godzin od przyjęcia tabletki, to faktycznie jej skuteczność może spaść.
Jeśli chodzi o większe ilości alkoholu, to warto uważać – nie dlatego, że alkohol “osłabia” tabletki, ale dlatego, że łatwiej zapomnieć o ich przyjęciu w odpowiednim czasie. Dlatego ja zawsze staram się mieć przypomnienie w telefonie, niezależnie od sytuacji. Poza tym, pamiętaj, że każda z nas reaguje inaczej, więc jeśli masz jakieś wątpliwości albo nie czujesz się komfortowo, najlepiej pogadaj z lekarzem."